"Saskaņas" līderis Urbanovičs nosoda Maskavas rīcību (31)

Papildināts ar politologa viedokli
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Partijas "Saskaņa" līderis Jānis Urbanovičs
Partijas "Saskaņa" līderis Jānis Urbanovičs Foto: Ieva Lūka/LETA

Opozīcijas partijas "Saskaņa" līderis Jānis Urbanovičs izplatījis paziņojumu, kurā pauž nosodījumu Krievijas varai un sola strādāt kopā ar Latvijas valdību, lai atbalstītu Ukrainu.

Paziņojumā presei Urbanovičs atzīst, ka, reaģējot uz Maskavas soli sākt karadarbību Ukrainā, viņš jūt dusmas un izmisumu. "Mūsdienu Krievijas vara ir apzināti izvēlējusies sākt karu Eiropā.

Ar ieročiem vērsties pret saviem brāļiem un māsām Ukrainā. Veselais saprāts nav uzvarējis," akcentēja politiķis.

"Šodien es esmu kopā ar Ukrainas tautu. Es ceru, ka tai pietiks spēka aizstāvēt savu zemi un savus cilvēkus. Es sagaidu, ka visa Eiropa vienoti un bez vilcināšanās nostāsies kopā Ukrainas atbalstam," paziņojumā raksta Urbanovičs.

"Saskaņas" līderis pauž cerību, ka Krievijas tauta sapratīs, kāda ir tās atbildība, kā arī to, ka tieši Krievijas tauta apturēs "šo neprātu" un apturēs "kara kurinātājus Maskavā".

Nosodot šo agresiju, Urbanovičs sola partijas atbalstu Eiropas Savienības centieniem atjaunot starptautisko tiesību un normu ievērošanu mūsu kontinentā. Vienlaikus lielākās opozīcijas partijas līderis sola strādāt kopā ar Latvijas valdību, lai atbalstītu Ukrainas valstiskumu un mazinātu civiliedzīvotāju ciešanas.

"Uzņemšos atbildību apgalvot, ka mani partijas biedri ir solidāri ar manu viedokli," piekodināja Urbanovičs.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, "Saskaņai" ilgstoši tikusi pārmesta sadarbība ar Krievijā valdošo un Krievijas prezidenta Vladimira Putina pārstāvēto partiju "Vienotā Krievija". 2017.gadā viens no partijas "Saskaņa" līderiem, pašreizējais Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs skaidroja, ka "Saskaņas" līgums ar "Vienoto Krieviju" vairs nav aktuāls un sadarbība vairs nav spēkā.

Politologs: Urbanoviča izteiktais Maskavas rīcības nosodījums un gatavību strādāt ar valdību ir laba zīme

Opozīcijas partijas "Saskaņa" līdera Jāņa Urbanoviča paziņojums par Maskavas rīcības nosodījumu un gatavību strādāt ar valdību Ukrainas atbalstam ir laba zīme, uzskata politologs Juris Rozenvalds.

Viņš atzina, ka jūtas apmierināts ar šādu Urbanoviča paziņojumu, jo tas ļautu "aizbāzt mutes" tiem, kas apgalvo, ka Latvijā ilgstoši strādā prokremlisks spēks.

"Urbanoviča paziņojums ir laba zīme, un mums to vajag, jo mums jāturas kopā pret brutālu agresiju.

Var visādi strīdēties miera laikā, bet, kad pret pašas tautas daļu vērs raķešu uzbrukumus, visiem jābūt vienotiem," pauda eksperts, piebilstot, ka "Saskaņa" šajā ziņā rīkojusies pareizi.

Politologs mudināja atcerēties, kādā veidā un kādu ieganstu aizsegā tika izvērsta karadarbība Otrā pasaules kara laikā, jo pašreizējā Putina izmantotā retorika liek rasties tieši šādām analoģijām. Vērtējot Putina teju stundu garo runu, kas ievadīja Ukrainas teritoriju faktiskas okupācijas un karadarbības procesu, Rozenvalds akcentēja, ka Putins stāstījis "pilnīgu feiku", uzsverot, ka viņa stāstījums nav vēsture - tās ir "pasakas, kurām ar realitāti ir absolūti minimāls sakars".

Komentējot potenciālo "Saskaņas" elektorāta reakciju uz partijas līdera paziņojumu, Rozenvalds aicināja atcerēties par to, ka politiskā spēka reitings jau būtiski samazinājies, kas varētu liecināt par radikālāk noskaņotu iedzīvotāju izvēli par labu citām partijām.

"Latvijas krievvalodīgo un krievu kopiena nav viendabīga - ir eiropeiskie krievi un tādi, kas, būdami Krievijas pilsoņi, balso par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu vēl centīgāk nekā Tatarstānā. Tos cilvēkus nevar izmainīt. Tas ir arī paaudžu jautājums," vērtēja politologs.

Būtisks jautājums ir arī tas, vai un kas ir izdarīts, lai pandēmijas laikā nepieļautu etniskās sašķeltības palielināšanos. "Lēkāšana par to, vai var ziņot krieviski, izskatījās vienkārši nožēlojami.

Jādiskutē par to, kā mazināt plaisu," uzskata Rozenvalds.

Vērtējot iespējamās politiskās vides pārmaiņas, kas varētu sekot "Saskaņas" paziņojumam, kurā pausts skaidrs nosodījums Maskavai, Rozenvalds pauda, ka atsevišķām valdošajām partijām būtu ļoti neizdevīga "Saskaņas" tuvināšanās tā dēvētajām latviskajām partijām, jo "esošais politiskais izkārtojums ir veidots uz sarkanajām līnijām", kur ērti izkārtot savas pozīcijas un faktiski izvairīties no politiskās konkurences.

Rozenvalda ieskatā "Saskaņas" iziešana no "sarkanajām līnijām" perspektīvā Latvijas politiskai videi būtu ļoti veselīgs process, taču ir ļoti grūti prognozēt, cik ātri tas varētu notikt.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu