Lukašenko piedāvā Minskā rīkot sarunas, nodiktē Krievijas prasības Ukrainai (4)

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: THILO SCHMUELGEN/REUTERS/Scanpix

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko ceturtdien paziņoja, ka esot gatavs Minskā rīkot Krievijas un Ukrainas sarunas.

Kā sacīja Lukašenko, atbilstoši viņa informācijai Krievija piekristu šādām sarunām vienīgi tajā gadījumā, ja būtu gatavi konkrētu lēmumu projekti.

"Jā, tie būs stingrāki attiecībā uz Ukrainu. Bet kā gan citādi, ja tu ciet zaudējumu? Protams, tev uzvarētājs kaut ko diktēs. Bet būsim reālistiski - protams, kaut ko nodiktēs, bet tas būs krietni labāk nekā tad, ja Ukraina cietīs sakāvi karā," Lukašenko teikto citē Baltkrievijas oficiālā ziņu aģentūra BelTA.

Piekāpšanās nosacījumu vidū, ar ko, kā pieļauj Lukašenko, būs jāsamierinās Ukrainai, ir valsts demilitarizācija, garantijas, ka tā neiestāsies NATO, kauju izbeigšana Donbasā.

Lukašenko arī norādīja, ka Baltkrievijas armija nepiedalās kaujās Ukrainas teritorijā.

Kā ceturtdien pavēstīja Baltkrievijas autoritārā līdera birojs, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam agrā ceturtdienas rītā bijusi telefonsaruna ar Lukašenko, un tās gaitā Putins informējis Lukašenko, ka Krievija sāk militāru operāciju pret Ukrainu.

Ukrainas apgabali līdzās ziemeļu robežai ar Baltkrieviju un Krieviju pakļauti artilērijas apšaudei un Krievijas kara tehnika vairākos apgabalos šķērsojusi valsts robežu, ceturtdienas rītā pavēstīja Ukrainas robežsardze.

Baltkrievijā atrodas vairāki desmiti tūkstoši Krievijas karavīru, kur tie piedalījās kopīgos manevros.

Putins ceturtdien paziņoja, ka tiek sākts Krievijas uzbrukums Ukrainai.

Atbildot uz uzbrukumu, Ukraina sarāvusi diplomātiskās attiecības ar Krieviju.

Krievija Ukrainā veikusi triecienus militārās infrastruktūras objektiem un lidlaukiem, ceturtdien pavēstīja Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs, situāciju raksturojot kā kontrolējamu.

Ziņas par Krievijas desanta izsēdināšanu Odesā neatbilst patiesībai.

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba iepriekš apliecināja, ka pret Ukrainu izvērsts "vispārējs uzbrukums".

Notiek "Krievijas militāra uzbrukuma operācija, lai iznīcinātu Ukrainas valsti", teikts Ukrainas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

"Mūsu aizstāvji ir gatavi atvairīt valsti agresoru un darīs visu, kas ir viņu spēkos, lai aizsargātu Ukrainas zemi," teikts paziņojumā, mudinot Rietumus nekavējoties noteikt jaunas sankcijas Krievijai.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu