Levits: Pret Krieviju vērstās sankcijas varētu būt vēl stingrākas (33)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Egils Levits.
Valsts prezidents Egils Levits. Foto: Gatis Rozenfelds, Valsts prezidenta kanceleja.

Par iebrukumu Ukrainā pret Krieviju vērstās sankcijas ir ļoti spēcīgas, taču visas iespējas vēl nav izsmeltas, pēc naktī notikušā Eiropas Savienības līderu ārkārtas samita piektdienas rītā Latvijas Televīzijai sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Viņš uzskata, ka pret Krieviju par tās agresiju Ukrainā ir jāpielieto visas iespējamās sankcijas, un sarunas par to turpinās. "Taču jau patlaban nolemtās sankcijas ir ļoti spēcīgas, un tās atstās negatīvu ietekmi uz Krievijas ekonomiku un militārajām spējām," pārliecināta valsts pirmā persona.

Levits uzskata, ka Krievijas noziedzīgais režīms apdraud ne tikai Ukrainu, bet arī Eiropu un visu pasauli, tāpēc šī valsts būtu pilnībā jāizolē, tāpat kā tas izdarīts ar Ziemeļkoreju.

Uz jautājumu par atsevišķu valstu pārlieku lielo atkarību no Krievijas energoresursiem prezidents atbildēja, ka šīs valstis, tai skaitā Latvija, ir sapratušas savas kļūdas un tagad meklē alternatīvus risinājumus, lai iespējami drīzāk kļūtu neatkarīgas no Krievijas ilgtermiņā.

Levits par ļoti drosmīgām nosauca Krievijā notiekošās demonstrācijas pret prezidenta Vladimira Putina lēmumu sākt karu Ukrainā. "Iespējams, ka šī avantūra, šis karš ir Putina režīma beigu sākums, jo to rāda vēsture, ka šāda veida avantūras beigu beigās ļoti bieži noved pie attiecīgā režīma beigām. Tā ir vēstures mācība, un jāpieņem, ka Krievijai laikam šī lekcija būs nepieciešama," sacīja Latvijas prezidents.

Viņš piebilda, ka Latvija patlaban ir drošībā, jo to sargā pasaulē spēcīgākās militārās organizācijas - NATO - līguma 5.pants, kas paredz, ka uzbrukums vienai alianses dalībvalstij automātiski ir uzskatāms par uzbrukumu visām.

Kā ziņots, Levits šodien piedalīsies NATO Austrumu flanga jeb Bukarestes deviņnieka valstu vadītāju ārkārtas sanāksmē, lai apspriestu aktuālos drošības jautājumus.

TVNET jau vēstīja, ka ceturtdienas rītā neilgi pēc Krievijas prezidenta Putina pavēles sākt "militāru operāciju" Ukrainā tajā no dažādām pusēm iebrucis Krievijas karaspēks.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu