SPKC: Aizvadītajā nedēļā RAKUS tika stacionēti trīs gripas pacienti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Aizvadītajā nedēļā Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcā (RAKUS) bija stacionēti trīs gripas pacienti, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) kopsavilkums par elpceļu infekciju un gripas izplatību.

Kopējais to pacientu īpatsvars, kas aizvadītajā nedēļā vērsušies ambulatorajās iestādēs ar elpceļu infekcijām, veidoja 28% no visu pacientu kopskaita. Informācija par pacientiem, kas pagājušajā nedēļā vērsušies ambulatorajās ārstniecības iestādēs akūtu elpceļu infekciju gadījumos, saņemta no 43 ģimenes ārstu praksēm.

SPKC ziņo, ka Latvijā kopš pērnā gada novembra beigām gripas gadījumi tiek reģistrēti sporādiski.

Pagājušajā nedēļā no ģimenes ārstu praksēm saņemti ziņojumi par astoņiem klīniski apstiprinātiem gripas gadījumiem, no tiem četri gadījumi reģistrēti Liepājā, trīs vienā ģimenē Rēzeknē un viens gadījums Daugavpilī.

Saskaņā ar SPKC datiem vidējā gripas intensitāte Latvijā ir 11,8 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Arī pacientu vēršanās citu akūto augšējo elpceļu infekciju (AAEI) gadījumos pagājušajā nedēļā nedaudz palielinājusies - reģistrēti 2590,4 AAEI gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, kamēr vēl nedēļu iepriekš tie bija 2423,3 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Visaugstākā AAEI intensitāte novērota bērnu līdz 14 gadiem vidū.

Pneimoniju gadījumos pagājušajā nedēļā vērsušies 26 pacienti, kas ir 38,5 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju un nedaudz mazāk nekā nedēļu iepriekš, kad šis rādītājs bija 40,3 uz 100 000 iedzīvotāju. Pneimoniju gadījumi reģistrēti visās vecuma grupās, taču augstāka saslimstība reģistrēta bērniem līdz četru gadu vecumam.

Par trim stacionētiem gripas pacientiem ziņoja RAKUS. Stacionētie gripas pacienti bijuši 15 līdz 64 gadus veci.

RAKUS Nacionālajā mikrobioloģijas references laboratorijā pagājušajā nedēļā izmeklēti 60 klīniskie paraugi. Trīs gadījumos apstiprināti A tipa gripas vīrusi, kuri raksturoti kā kā A/H3 gripas vīrusi.

Noteikti arī citi elpceļu vīrusi - visvairāk apstiprināti respiratori sincitiālie vīrusi - 75 gadījumos, kas veido 30% no visiem pozitīvajiem paraugiem, vēl 54 gadījumos - rinovīruss, 31 gadījumā - bokavīrusi.

Tāpat kā iepriekšējā 2020.-2021.gada sezonā, arī šajā sezonā paziņojumi par nāves gadījumiem pacientiem ar apstiprinātu gripu vai aizdomām par gripas infekciju netika saņemti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu