ASV un Kanāda noteiks sankcijas pret Putinu un Lavrovu; sankciju paketē – ceļošanas aizliegums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

ASV un Kanāda piektdien, 26. februārī, paziņoja, ka noteiks sankcijas pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, ārlietu ministru Sergeju Lavrovu un Krievijas Drošības padomes locekļiem par Krievijas uzbrukumu Ukrainai.

Par šādu sankciju noteikšanu pirms tam paziņoja Lielbritānija un Eiropas Savienība (ES).

"Pēc ASV prezidenta Džo Baidena telefonsarunas ar Eiropas Komisijas prezidenti Urzulu fon der Leienu un koordinācijā ar Eiropas sabiedroto lēmumu ASV pievienojas tiem, ieviešot sankcijas pret prezidentu Putinu, Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu un Krievijas Drošības padomes locekļiem," sacīja Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki, piebilstot, ka par sankciju detaļām tiks paziņots vēlāk.

Psaki pateica, ka daļa no šīm sankcijām būs ceļošanas aizliegums.

Pēc šī paziņojuma Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova paziņoja Krievijas televīzijā, ka "mēs (Krievija) esam sasnieguši līniju, pēc kuras sākas punkts, no kura atpakaļceļa vairs nav".

Tāpat par sankcijām Lavrovam un Putinam piektdien paziņojis Kanādas premjerministrs Džastins Trudo. Šī, kā ziņo CNN, būs jau trešā sankciju pakete, kuru Kanāda piemēro Krievijai. Tāpat Trudo arī paziņoja, ka ieviesīs sankcijas Baltkrievijai, kura atbalsta Krieviju. 

"Mēs noteiksim sankcijas pret prezidentu Putinu un citiem šī barbariskā kara arhitektiem - viņa personāla vadītāju [Antonu Vaino] un ārlietu ministru Sergeju Lavrovu," preses konferencē paziņoja Trudo. 

"Uz šiem cilvēkiem gulstas vislielākā atbildība par nāvi un postu, kas notiek Ukrainā."

Trudo arī pauda "Kanādas atbalstu Krievijas atslēgšanai no maksājumu sistēmas SWIFT, kas ir svarīga globālās banku sistēmas daļa." Viņš sacīja, ka sankcijas vajadzētu noteikt arī pret Baltkrieviju "par līdzdalību prezidenta Putina iebrukumā brīvā un suverēnā valstī".

Jaunās sankcijas būtu vērstas pret 57 amatpersonām no Lukašenko tuvākajām aprindām, sacīja Trudo.

"Pasaule ir atbildējusi bezprecedenta, vienotā un koordinētā veidā uz Vladimira Putina smago kļūdu," teica Trudo.

"Viņš ir novērtējis par zemu Rietumu demokrātiju apņēmību un spēju aizstāvēt ne tikai mūsu draugus, bet mūsu vērtības, mūsu principus, pauda Trudo. "Putins ir izvēlējies izbeigt 75 miera gadus [Eiropā], iebrūkot mierīgā, neprovocējošā kaimiņvalstī, un mēs atbildam stipri un vienoti."

Jau vēstīts, ka Kanāda jau pērn noteica sankcijas pret Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko pēc viņa paziņojuma par uzvaru prezidenta vēlēšanās, kuras opozīcija uzskata par negodīgām. 

Piektdien kļuva zināms, ka Eiropas Savienība iesaldēs Putina un Lavrova aktīvus.

Arī Lielbritānija piektdien iekļāva Putinu un Lavrovu savā sankciju sarakstā, kas paredz viņu aktīvu iesaldēšanu.

Starp pasaules politiķiem, pret kuriem ASV noteikušas sankcijas, ir Irānas augstākais vadītājs ajatolla Ali Hamenei, Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro, Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns un Sīrijas prezidents Bašars al Asads.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu