Šveices prezidents: Arī Šveice varētu piemērot sankcijas Krievijai (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Šveices prezidents Ignacijo Kasiss.
Šveices prezidents Ignacijo Kasiss. Foto: Reuters/ScanPix

Arī Šveice pirmdien varētu sekot Eiropas Savienības (ES) piemēram un piemērot Krievijai sankcijas un iesaldēt līdzekļus sankciju sarakstos esošajiem Krievijas pilsoņiem, svētdien paziņojis Šveices prezidents Ignacijo Kasiss.

Kasiss intervijā telekanālam RTS paziņoja, ka pirmdien plānota Federālās padomes sēde, kurā tiks izskatītas ministriju rekomendācijas finanšu un ekonomikas jomā.

Jautāts, vai Šveice sekos ES un iesaldēs līdzekļus Krievijas pilsoņiem, prezidents sacīja, ka valdība, ļoti iespējams, jau pirmdien pieņems šādu lēmumu.

Kasiss norādīja, ka Šveices neitralitāte ir jāsaglabā un tā ir gatava atbalstīt diplomātiskos centienus konflikta risināšanā, ja Ukrainas un Krievijas sarunas uz Baltkrievijas robežas nebūs veiksmīgas. Taču tas neliedz Šveicei saukt lietas īstajos vārdos.

Šveice līdz centusies balansēt uz robežas starp solidaritātes izrādīšanu Rietumiem un tradicionālās neitralitātes saglabāšanu, taču tā saskaras ar pieaugošu spiedienu skaidri nostāties Rietumu pusē un piemērot Krievijai sankcijas.

Šveices valdība līdz šim bija paziņojusi, ka tā neļaus Šveici izmantot kā platformu ES sankciju apiešanai.

Aptuveni 20 000 cilvēku sestdien sapulcējās Bernē, lai paustu atbalstu Ukrainai un nosodītu karu. Vienlaikus protesta akcijas dalībnieki kritizēja arī Šveices valdību, kas pilnībā nepievienojas Eiropas Savienības noteiktajām sankcijām pret Krieviju.

Kasiss svētdien sacīja, ka ukraiņi, kas bēg no kara, tiks uzņemti Šveicē uz pārejas periodu, kas, cerams, būs pēc iespējas īsāks.

Šveices tieslietu ministre Karīna Kellere-Zutere paziņoja, ka Šveice ir gatava uzņemt tos, kam nepieciešama aizsardzība, kā arī ir gatava atbalstīt Ukrainas kaimiņvalstis.

Šveice pagājušajā ceturtdienā pievienojās Eiropas Savienības noteiktajam vīzu aizliegumam Krievijas privātām un juridiskām personām, tomēr atteicās iesaldēt Šveices bankās esošos šo personu aktīvus. Šveice uzstāja, ka pietiekami būs, ja tās bankas vairs nepieņems jaunus aktīvus no sankcijām pakļautajām personām.

2020.gadā Krievijas pilsoņiem Šveicē bija gandrīz 10,4 miljardu Šveices franku (aptuveni desmit miljardu eiro), liecina Šveices Nacionālās bankas dati.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu