Latvijas profesionālā dienesta karavīriem un zemessargiem nav ļauts kā brīvprātīgajiem karot Ukrainas pusē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas zemessargiem un profesionālā dienesta karavīriem nav ļauts kā brīvprātīgajiem karot Ukrainas pusē, informēja aizsardzības resors.

Saistībā ar Krievijas uzbrukumu Ukrainai Saeima pirmdien pieņēma grozījumus Nacionālās drošības likumā, ļaujot Latvijas pilsoņiem brīvprātīgi sākt dienestu Ukrainas bruņotajos spēkos.

Likuma grozījumi stāsies spēkā no 1.marta.

Vienlaikus Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki aicina pilsoņus pirms iesaistīšanās aktīvā karadarbībā Ukrainā ļoti nopietni izvērtēt savas militārās zināšanas un iemaņas, kuras miera apstākļos ir iespējams iegūt, sākot dienestu Latvijas bruņotajos spēkos.

Nacionālie bruņotie spēki norāda, ka profesionālā dienesta karavīriem un zemessargiem, kuriem ir spēkā līgums par dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos, dalība citas valsts bruņotā konfliktā nav atļauta.

Tikmēr Latvijas žurnālists Atis Klimovičs no Ukrainas sociālajos tīklos vēsta, ka Ukrainas aicinājumam atsaucies uzņēmējs, zemessargs, bijušais Krustpils novada mērs Gundars Kalve.

Aizsardzības ministrija aicina visus Latvijas pilsoņus izrādīt savu patriotismu un stāties Zemessardzē vai iziet brīvprātīgo rezervistu apmācību. Savukārt dienestā jau esošie karavīri un zemessargi ir tie, kuri var nodrošināt augstvērtīgu jaunpienākušo apmācību un integrēšanos savās vienībās.

Aizsardzības ministrija ir regulārā saziņā ar Ukrainas Aizsardzības ministriju un bruņotajiem spēkiem.

Ukrainas amatpersonas norāda, ka partnervalsts karavīriem un civiliedzīvotājiem galvenokārt nepieciešamas nodrošinājuma piegādes ar kaujas ekipējumu, munīciju, degvielu, medicīnas ierīcēm un medikamentiem. Aizsardzības resors sadarbībā ar citām valsts pārvaldes iestādēm un nevalstiskajām organizācijām kopš 24. februāra nepārtraukti strādā, lai īstenotu Ukrainas iedzīvotājiem nepieciešamās piegādes.

Jau ziņots, ka Aizsardzības ministrija sadarbojas ar labdarības organizāciju “Ziedot.lv”, kas ir atvērusi ziedojumu kontu līdzekļu vākšanai, lai palīdzētu Ukrainas iedzīvotājiem, un koordinē saziedoto līdzekļu izmantošanu Ukrainas bruņotajiem spēkiem nepieciešamā atbalsta sniegšanai un kritisko vajadzību nodrošināšanai.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu