Pagājušajā nedēļā elektrības cena Latvijā sasniedza 101,39 eiro par megavatstundu (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Aizvadītajā nedēļā Latvijā elektroenerģijas cena pieauga par 34% un sasniedza 101,39 eiro par megavatstundu (MWh), informēja AS "Latvenergo".

Tāpat cena par 34% pieauga arī Lietuvā un Igaunijā. "Nord Pool" sistēmas cena kāpa par 26% - līdz 101,54 eiro par MWh.

Pagājušās nedēļas elektroenerģijas cenu pieaugumu visā "Nord Pool" reģionā galvenokārt izraisījis straujš cenu lēciens energoproduktu tirgū, turklāt Zviedrijas stacijas "Oskarshamn 3" tehnisko problēmu dēļ līdz 86% tika samazinātas Ziemeļvalstu atomelektrostaciju pieejamās jaudas. Tikmēr vēja elektrostaciju izstrāde reģionā pieauga tikai par 4%.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenas Baltijā sekoja cenu pieauguma tendencei Ziemeļvalstīs.

Ietekmi uz cenām Baltijā atstāja arī par 33% mazākas enerģijas plūsmas no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala, plūsmas no Somijas bija par 7% mazākas, kā arī plūsmas no Krievijas kritās par 14%.

Salīdzinot ar nedēļu iepriekš, "Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš nedaudz pieauga līdz 9444 gigavatstundām (GWh), kā arī izstrādes apjomi kāpa līdz 9727 GWh.

Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, pieauga tikai par 1% - līdz 583 GWh. Latvijā kopā tika patērētas 150 GWh elektroenerģijas, kas ir par 1% vairāk nekā nedēļu iepriekš. Igaunijā elektroenerģijas patēriņš samazinājās par 2% līdz 172 GWh, bet Lietuvā patēriņš bija 261 GWh, kas ir pieaugums par 3%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš.

Baltijā kopējā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 12%, tika saražotas 352 GWh.

Latvijā elektroenerģijas izstrāde kāpa par 46% līdz 149 GWh, Igaunijā ražošanas apjomi pieauga par 9% līdz 99 GWh, bet Lietuvā elektroenerģijas izstrāde bija 104 GWh, kas bija par 15% mazāka nekā nedēļu iepriekš.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 99%, Igaunijā - 58%, bet Lietuvā - 40%. Baltijas valstīs tika saražoti 60% no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu