Bijušais NBS komandieris: Mīts par Krievijas armijas varenību grūst

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Mīts par Krievijas armijas varenību sāk grūt, un tas varētu izraisīt nopietnas "paģiras" Krievijas sabiedrībā, atzina aizsardzības ministra Arta Pabrika padomnieks militārajos jautājumos, bijušais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube.

Patlaban redzams, ka krievu stratēģiskais mērķis ir Kijeva, un joprojām notiek mēģinājumi ieņemt kādu no pārējām lielajām pilsētām.

"Krieviem acīmredzot ideoloģiski ir nepieciešams šis uzvaras stāsts, sagaidīšanas ceremonija, līdzīgas kam jau esam vērojuši Padomju Savienības vēsturē," piebilda Graube.

Nepatīkami ir tas, ka Krievijas vadoņa Vladimira Putina vājprātīgā un avantūriskā plāna sastāvdaļa ir karaspēka savilkšana Kijevas virzienā, uzsvēra Graube. Jau rakstīts, ka saskaņā ar satelītu uzņēmumiem Kijevas nomales sasniegusi Krievijas militārās tehnikas kolonna vairāk nekā 64 kilometru garumā. Kolonnā ir bruņutehnika, tanki, buksējamā artilērija un citi transportlīdzekļi.

Ja domā optimistiski, tad šīs kolonnas savilkšana varētu būt krievu iecerēts biedējošs līdzeklis turpmākajās Krievijas-Ukrainas sarunās, lai salauztu ukraiņu garu un tos padarītu pielaidīgākus. Tajā pašā laikā, ņemot vērā, ka Krievijai vismaz publiski ir izvirzījusi Ukrainai neizpildāmas prasības, šāds plānprātīgajā akcijā iecerētais uzbrukums Kijevai var novest pie neprognozējami traģiskām sekām, uzskata bijušais NBS komandieris.

Graube ir pārliecināts, ka starptautiskās sankcijas Putinu neapturēs, jo izskatās, ka viņš ir kādas mānijas pārņemts.

Putinu var apturēt tikai iekšējā opozīcija no viņa aprindu tuvākajiem.

Lai arī atsevišķu krievu oligarhu pēdējo dienu paziņojumus par karu var traktēt kā iespējamas "plaisas", tomēr Putina ciešie sabiedrotie ir no militārajām un specdienestu aprindām. "Ja tur neradīsies ietekmīga opozīcija, tad šīs avantūras traģiskums var turpināties," piebilda Graube.

Viņš gan vērsa uzmanību uz vienu ārkārtīgi svarīgu apstākli, proti, Putins, kā jau visi autoritāro režīmu vadoņi, piešķir lielu nozīmi simboliem. Krievija gadiem ir veidojusi simbolu par spēcīgo un augsti morālo Krievijas armiju, taču iebrukums Ukrainā liecina, ka šis mīts grūst, un tās būs milzīgas "paģiras" Krievijas sabiedrībai.

Neapšaubāmi Krievijas armija ir tehnoloģiski varena, taču šis karš apliecina, ka krievi nespēj pareizi rīkoties ar šīm tehnoloģijām un nespēj veikt atbilstošu plānošanu, komentēja Graube. "Un vēl visam pa vidu ir ukraiņu varonīgā pretestība. Šī simbola par Krievijas armijas varenību graušana ir ar ļoti, ļoti, lielām sekām," uzsvēra bijušais NBS komandieris.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu