Pērn Valsts policija par telefonkrāpšanu uzsākusi vairāk nekā 790 kriminālprocesus

Vita Daukste-Goba
, TVNET Ziņas | KLIK redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

2021. gadā Valsts policija (VP) par telefonkrāpniecību uzsākusi 790 kriminālprocesus, bet arī šī gada sākumā fiksēti vairāki desmiti gadījumi, kad iedzīvotājiem izkrāpta nauda, portālu TVNET informēja VP pārstāve Gita Gžibovska.

Kā liecina VP apkopotā statistika, noziedznieki, uzdodoties par banku darbiniekiem, telefonkrāpšanu rezultātā no Latvijas iedzīvotājiem uzkrāpuši vairāk nekā sešus miljonus eiro.

Vaicāta par to, vai VP ir apkopojusi informāciju par šī gada pirmajiem mēnešiem un telefonkrāpniekiem, viņa sacīja, ka nav pieejama precīza statistika par šā gada janvāri. "Aptuvenā statistika par janvāri liecina, ka ir fiksēti vairāki desmiti gadījumu, kad cilvēkiem izkrāpta nauda telefonkrāpšanu rezultātā. Savukārt vēl 40 gadījumos iedzīvotāji policijai ziņojuši par krāpšanas mēģinājumiem," informēja Gžibovska. "Policijas reģistrētajos gadījumos visbiežāk krāpnieki uzdevušies par banku darbiniekiem."

Kā liecina VP novērojumi, telefonkrāpšanas, uzdodoties par banku darbiniekiem, notiek biežāk nekā cita veida interneta krāpšanas. Tomēr VP vērš uzmanību, ka lielākās naudas summas iedzīvotāji zaudē, ieguldot apšaubāmās investīciju platformās.  "Tiesībsargājošās iestādes jau atkārtoti ir brīdinājušas iedzīvotājus, ka nedrīkst ieguldīt naudu pie ieguldījumu pakalpojumu sniedzējiem, kas nav saņēmusi Finanšu un kapitāla tirgus komisijas licenci," uzsvēra VP pārstāve.

Vaicāta par lielākajām summām, kas tiek izkrāptas no iedzīvotājiem, viņa pastāstīja, ka  investīciju krāpšanu gadījumā visbiežāk tiek zaudētas naudas summas virs 10 000 eiro. Kā informēja VP pārstāve, krāpnieki nereti izmanto  kurjerdienestu “DPD Latvija” un “Omniva Latvija” logo, kā rezultātā cilvēkiem izkrāpj dažus simtus eiro. 

"Telefonkrāpšanu rezultātā, krāpniekiem uzdodoties par banku darbiniekiem, izkrāptās summas parasti ir līdz 10 000 eiro," informēja VP pārstāve.

Viņa atgādina, ka, ja gadījumā, ja ir izkrāpta nauda, par to sākotnēji jāinformē sava banka, bet pēc tam ir jāvēršas ar iesniegumu tuvākajā VP iecirknī vai jānosūta iesniegums policijai elektroniski portālā Latvija.lv. Tāpat iesniegumu, kas parastīts ar elektronisko parakstu, var sūtīt e-pastā: pasts@vp.gov.lv.

Savukārt riska informāciju par aizdomīgiem gadījumiem interneta vidē iespējams nosūtīt VP mobilajā lietotnē “Mana drošība.” Par aizdomīgām saitēm un pikšķerēšanas vietnēm VP aicina ziņot arī Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijā Latvijā – "Cert.lv". To var izdarīt, rakstot uz cert@cert.lv, lai saites pēc iespējas ātrāk varētu bloķēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu