Iepazīsti ukraiņu kultūru un objektīvu kara žurnālistiku caur ekrānu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Ukraina 24"
"Ukraina 24" Foto: publicitātes

No 2. marta "LMT Viedtelevīzija" brīvpieejā visiem interesentiem piedāvā Ukrainā un par Ukrainu tapušu saturu, tostarp demonstrē īsfilmu sēriju "Spadok" par Ukrainas reģionu vēsturiskajiem tērpiem, aicina ieklausīties ukraiņu mūzikā folkkvarteta "DakhaBrakha" izpildījumā, iepazīstina ar ukraiņu virtuvi raidījumā "Kulta ēdieni" un līdz ar citiem televīzijas satura izplatītājiem piedāvā ukraiņu mediju apvienoto ziņu kanālu "Ukraina 24".

Iepazīsti ukraiņu mantojumu

Lai veicinātu Latvijas sabiedrības izpratni par ukraiņu kultūras vēsturiskajām saknēm un tās izpausmēm laikmetīgajā telpā, brīvpieejā ikvienam interesentam tiek piedāvāts noskatīties īsfilmu ciklu "Spadok" (Mantojums), kas iepazīstina ar ukraiņu nacionālajiem tērpiem. Cikls tapis, sadarbojoties Ukrainas Modes vēstures institūtam ar Film.ua Group. Projekta idejas autore ir ukraiņu dziedātāja Rosava. Dinamiskajos divu minūšu video modernas grafikas un ukraiņiem raksturīgā elektrofolka pavadījumā iespējams iepazīt 19. un 20. gadsimta tērpus no vēsturiskajiem Ukrainas reģioniem.

"Mūsu vēsture ir ne tikai sena, bet arī nepārtraukta un nebeidzama! Tā ir guvusi traumas, ilgi cietusi, bet vienlaikus ir neuzvarama un ar stipru gribu! Mēs to atjaunojam katru dienu ar ikdienas dzīvi, ar kultūru un mūsu pašu eksistenci.

Mūsu vēsture ir mūsu skaistums, cieņa, spēks, pietāte pret pagātni un ticība nākotnei! Mēs nesniedzam nekādus pretenciozus paziņojumus; mēs nevienam neko nepierādām; mēs vienkārši dzīvojam. Un sargājam mūsu mantojumu katru dienu! Stāvi kopā ar Ukrainu!"

aicina filmas veidotāji.

Klausies ukraiņu mūziku

Ukraiņu eksperimentālā folkroka grupa "DakhaBrakha" ir bijusi biežs viesis Latvijā. Aicinām noskatīties 2015. gadā Pasaules mūzikas festivālā “Porta” Latvijā tapušo grupas koncerta ierakstu.

DakhaBrakha
DakhaBrakha Foto: TVNET

Atspoguļojot fundamentālus skaņu un dvēseles elementus, Ukrainas “etniskā haosa” grupa "DakhaBrakha" rada negaidītas jaunas mūzikas pasauli. Nosaukums "DakhaBrakha" ir vienlaikus oriģināls un autentisks. Senajā ukraiņu valodā tas nozīmē “dod un ņem”. Eksperimentos ar Ukrainas folkmūziku grupa ir pievienojusi apkārtējās pasaules ritmus, tādējādi radot spilgtu, unikālu un neaizmirstamu skatuvisko tēlu. Tas palīdz atklāt ukraiņu melodiju potenciālu un nogādāt to līdz jaunāko paaudžu klausītāju apziņai un sirdīm ne tikai Ukrainā, bet arī citur pasaulē.

Izmantojot tradicionālos instrumentus no Indijas, arābu zemēm, Āfrikas, Krievijas un Austrālijas, kvarteta pārsteidzoši spēcīgais un stabilais vokālais diapazons rada transnacionālu skanējumu, kas sakņots Ukrainas kultūrā.

Izvāri ukraiņu boršču

2014. gadā Mārtiņš Sirmais ar komandu, veidojot raidījumu "Kulta ēdieni", apbraukāja visu Ukrainu, lai atrastu labāko ukraiņu tradicionālās zupas – boršča – recepti. Aicinām noskatīties mūsu arhīvā atrodamo raidījumu.

Garšu meklējumos Sirmais paviesojās Ļvivā, Klevanā, Ternopiļā un Karpatu kalnos, ceļā redzot speķa kalnus un ārkārtīgi drosmīgus Ļvivas konceptrestorānus. Ar Sašuņas omi viņš virpināja vareņikus un paviesojās neticami skaistās un greznās ukraiņu kāzās, kur jaunajam pārim uzcepa tradicionālo ukraiņu kāzu maizi karavaju un baudīja fantastiski siltu uzņemšanu.

Skaties ziņas no Ukrainas

Cīņā par Ukrainas neatkarības un demokrātijas saglabāšanu telekanālā "Ukraina 24" ir apvienojušās vairākas Ukrainas mediju grupas (1+1 media, StarLightMedia, Media Group Ukraine un Inter Media Group), lai radītu kopīgu ziņu raidījumu formātu ar nosaukumu "Vienotās ziņas", tā kļūstot par vadošo Ukrainas informācijas avotu par notiekošo valstī. "Ukraina 24" nodrošina objektīvu, aktuālu un pārbaudītu informāciju par valstī, tostarp "karstajos punktos" notiekošo.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu