Elektroenerģijas vidējā cena februārī Latvijā sarukusi par 27,3%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Elektroenerģijas vidējā cena februārī Latvijas tirdzniecības apgabalā samazinājās līdz 104,72 eiro par megavatstundu, kas ir par 27,3% mazāk nekā janvārī, bet par 77% augstāka nekā 2021.gada februārī, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Tajā teikts, ka Latvijā un arī Eiropā februārī elektroenerģijas cena kopumā turpināja samazināties, sasniedzot līmeni, kāds bija vērojams 2021.gada novembrī pirms cenu rekorda pagājušā gada nogalē.

"Augstsprieguma tīkls" apskatā skaidro, ka augstās vidējās elektroenerģijas cenu Latvijā vēl joprojām noteica tie paši apstākļi, kas iepriekšējos mēnešus - augstās izmaksas par fosilajiem resursiem un par CO2 kvotām -, kas turpināja pieaugt, bet atsevišķās dienās vidējo elektroenerģijas cenu samazināja vēja enerģijas izstrādes apmērs Eiropā, ko bija iespējams importēt uz Baltiju.

Februārī salīdzinājumā ar janvāri par 13% samazinās elektroenerģijas imports uz Baltiju no Eiropas Savienības valstīm, vienlaikus tas bija par 37% lielāks nekā pirms gada. Vienlaikus apskatā piebilsts, ka februārī ir 28 dienas, kamēr janvārī - 31 diena.

Februārī par 45% pieaudzis elektroenerģijas imports no Krievijas, bet, salīdzinot ar 2021.gadu, tas ir samazinājies par 33%. Importa pieaugumu no Krievijas izraisīja nedaudz lielākas importam atvēlētās pārvades jaudas februārī, kas tika izmantotas, ņemot vērā, ka Krievijā ražotās elektroenerģijas izmaksas ir būtiski zemākas, jo šī valsts nav pievienojusies CO2 kvotu sistēmai, līdz ar to par CO2 kvotu iegādi nemaksā.

Tomēr šī situācija mainījās no ceturtdienas, kad Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ ir būtiski ierobežotas Krievijas spējas eksportēt elektroenerģiju uz Baltiju, lai mazinātu iespējamo negatīvo ietekmes risku uz Baltijas elektroenerģijas pārvades sistēmu darbības drošumu un stabilitāti, norāda "Augstsprieguma tīkls".

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. "Augstsprieguma tīkls" pieder valstij.

"Augstsprieguma tīkla" obligācijas kotē "Nasdag Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

"Augstsprieguma tīkls" ir arī vienotās dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") lielākais akcionārs - kompānijai pieder 68,46% "Conexus" akciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu