Ukrainas pilsoņiem Latvijā būs pieejama visa valsts apmaksātā veselības aprūpe

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka/LETA

Ukrainas pilsoņiem, kuri karadarbības dēļ ieradušies vai jau atrodas Latvijā, saņems visus Latvijas valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, kādi pieejami arī Latvijas iedzīvotājiem, informēja Veselības ministrijā (VM).

Paredzēts, ka Ukrainas pilsoņi Latvijā varēs saņemt pakalpojumus ģimenes ārstu praksēs, ārstu-speciālistu konsultācijas, laboratoriskos un diagnostiskas izmeklējumus ar ģimenes ārsta vai ārsta-speciālista nosūtījumu, neatliekamo medicīnisko palīdzību, ārstēšanos slimnīcā, medicīnisko rehabilitāciju, valsts kompensējamās zāles un medicīniskās ierīces, vakcināciju atbilstoši vakcinācijas kalendāram un vakcināciju pret Covid-19, kā arī citus valsts apmaksātos pakalpojumus.

Tāpat valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi, tostarp rehabilitācija, būs pieejami arī Ukrainas karavīriem, kuri ieradīsies Latvijā.

Lai saņemtu Latvijas valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, Ukrainas pilsoņiem būs jāuzrāda savas valsts pase.

Vienlaikus VM informēja, ka sadarbībā ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) ir izstrādājusi un publiskojusi informatīvu materiālu ukraiņu un angļu valodā ar svarīgāko informāciju par pieejamajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, to saņemšanas kārtību un informatīvajiem tālruņiem.

Informāciju par jautājumiem, kas saistīti ar veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu, Ukrainas pilsoņi varēs noskaidrot, zvanot uz NVD bezmaksas informatīvo tālruni "8000 1234" vai rakstot e-pastu "nvd@vmnvd.gov.lv".

Tāpat VM apkopojusi arī informāciju par psihoemocionālā atbalsta pakalpojumu sniedzējiem, kas ir gatavi sniegt bezmaksas palīdzību no Ukrainas bēgošajiem bērniem un viņu ģimenēm, kā arī pieaugušajiem. Informācija ir pieejama ministrijas tīmekļvietnē un tas regulāri tiks aktualizēts, pievienojoties jauniem pakalpojumu sniedzējiem.

Likumprojekts “Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likums” paredz, ka Ukrainas pilsoņiem, kas ieradīsies vai jau atrodas Latvijā, veselības aprūpes pakalpojumus valsts apmaksās, sākot no 2022.gada 24.februāra.

TVNET jau rakstīja, ka Krievija ceturtdien, 24.februārī, iebruka Ukrainā, savukārt Baltkrievijas armija Ukrainas teritorijā iegāja 1.martā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu