Turcijas prezidents Erdogans svētdien runās ar Putinu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans Foto: Ieva Čīka/LETA

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans svētdien telefoniski runās ar Vladimiru Putinu, lai apspriestu Krievijas karu Ukrainā, sacīja viņa preses sekretārs Ibrahims Kalins, piebilstot, ka Turcija ir gatava palīdzēt atrisināt krīzi.

NATO dalībvalstij Turcijai ir kopīga jūras robeža ar Ukrainu un Krieviju Melnajā jūrā, un tai ir labas attiecības ar abām valstīm, taču Turcija iebilst pret sankcijām pret Maskavu. Ankara nosaukusi Krievijas iebrukumu Ukrainā par nepieņemamu un piedāvājusi rīkot miera sarunas, vienlaikus aicinot uz pamieru.

Sestdien Stambulā runājot ar žurnālistiem, Kalins sacīja, ka Erdogans atkārtos šo piedāvājumu Putinam un lūgs viņam “dot iespēju” noslēgt humāno pamieru un izveidot humānās palīdzības koridorus, kas nepieciešami civiliedzīvotāju evakuācijai un palīdzības sūtījumiem.

“Mūsu prezidenta vēstījums ir nekavējoties apturēt karu un uzbrukumus, sākt sarunas, sanākot kopā un dodot iespēju diplomātijai,” sacīja Kalins.

Bija svarīgi, lai Krievijai būtu uzticams kolēģis, ar kuru runāt, jo Rietumi ar to “dedzina tiltus”, sacīja Kalins.

Viņš arī norādīja, ka uzbrukumi atomelektrostacijām vai to tuvumā Ukrainā ir “spēlēšanās ar uguni” un ka Erdoans sestdien arī rīkos sarunas ar citiem līderiem, tostarp Kanādas premjerministru Džastinu Trudo un Eiropas Savienības amatpersonām.

Turcija atzinīgi vērtē Krievijas paziņojumus par sarunu rīkošanu par humānās palīdzības koridoriem un diskusiju turpināšanu ar Ukrainu.

Turcija ir izveidojusi ciešu sadarbību ar Krieviju aizsardzības, enerģētikas un tirdzniecības jomā, un tā lielā mērā ir atkarīga no Krievijas tūristiem. Taču tā ir arī pārdevusi bezpilota lidaparātus Kijevai, saniknojot Maskavu, un iebilst pret Krievijas politiku Sīrijā, Lībijā un tās Krimas aneksiju 2014. gadā.

Ankara paziņojusi, ka vēlas nākamnedēļ Turcijas dienvidos diplomātijas forumā sapulcināt Ukrainas un Krievijas ārlietu ministrus. Ukraina paziņojusi, ka ir atvērta šādām sarunām, savukārt Krievija atzinīgi novērtējusi Ankaras piedāvājumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu