Somija vēlas pirkt no Izraēlas pretgaisa aizsardzības sistēmu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Somija vēlas pirkt no Izraēlas pretgaisa aizsardzības sistēmu, lai nostiprinātu savu robežu ar Krieviju, ņemot vērā Kremļa rīkoto iebrukumu Ukrainā, sestdien paziņojis aizsardzības ministrs Anti Kaikonens.

Kā iespējamie piegādātāji tiek apsvērti aizsardzības nozares uzņēmumi "Israel Aerospace Industries" un "Rafael Advanced Systems", viņš pastāstījis raidsabiedrībai YLE.

"Situācija pie mūsu robežām ir mierīga, tomēr mums jābūt modriem un jānostiprina sava aizsardzība," uzsvēris ministrs.

No visām Eiropas Savienības valstīm Somijai ir visgarākā robeža ar Krieviju. Pašreizējā drošības situācija Eiropā rosinājusi valstī aktīvas diskusijas par to, vai tai nevajadzētu iestāties NATO.

Decembrī Somija paziņoja, ka no ASV kompānijas "Lockheed Martin" iegādāsies 64 iznīcinātājus F-35.

Kā intervijā norādījis Kaikonens, Somijas izlūkdienestu informācija liecina, ka Baltkrievija pastiprina līdzdalību Krievijas ofensīvā Ukrainā.

Runājot par savas valsts drošību, ministrs paudis pārliecību, ka Somijai ir tik dziļas partnerattiecības ar dažādām valstīm, ka gadījumā, ja pret to tiktu vērsts uzbrukums, citas Eiropas Savienības valstis nevilcinoties rīkotos, tomēr pašlaik nekas neliecina par kaut kādiem konkrētiem drošības apdraudējumiem.

Somijas prezidents Sauli Nīniste piektdien Baltajā namā tikās ar ASV prezidentu Džo Baidenu un vienojās par ciešāku sadarbību aizsardzības jomā. Sestdien, pēc atgriešanās no ASV, viņš gatavojas tikties ar Somijas premjerministri Sannu Marinu un Zviedrijas valdības vadītāju Magdalēnu Andešsoni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu