Maklakovs: Rietumvalstīm Ukraina lielākā apjomā jānodrošina ar pretgaisa aizsardzības iekārtām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Rietumvalstīm Ukraina lielākā apjomā ir jānodrošina ar pretgaisa aizsardzības iekārtām, uzskata bijušais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Juris Maklakovs.

Viņš arī pauda pārliecību, ka Rietumvalstis jau strādā pie šī mērķa un turpinās to īstenot, lai pārsvars gaisa telpā nebūtu Krievijas pusē.

Savukārt attiecībā uz Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska prasīto lielāka skaita militāro lidmašīnu piegādi Ukrainai bijušais NBS vadītājs pauda skepsi. Viņš skaidroja, ka lielu daļu no Ukrainas lidmašīnām Krievija iznīcināja, tām atrodoties uz zemes, un, ņemot vērā Krievijas pārspēku lidmašīnu skaitā un ieroču apjomā, Maklakovs šaubās par šāda soļa efektivitāti.

Vaicāts par NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga paziņojumu, ka alianse nenoteiks lidojumiem slēgtu zonu virs Ukrainas, Maklakovs uzvēra, ka NATO lēmums šajā jautājumā ir nepārprotami pareizs.

Viņš vērsa uzmanību, ka ir cilvēki, kuri uzskata, ka Vladimira Putina teiktais par kodolieroču pielietošanu ir blefs, taču Maklakovs uzskata pretēji.

Zinot Putina autoritāro raksturu un pagātnes lēmumus, sagaidāms, ka Putins ies līdz galam savu lēmumu pieņemšanā, no kā viennozīmīgi izrietot, ka, ja NATO ar militāru spēku ieviestu lidojumiem slēgtu zonu virs Ukrainas, Putins varētu izmantot un arī izmantotu kodolieročus, pauda bijušais NBS vadītājs.

Viņš skaidroja, ka Putins pēdējo lēmumu pieņemšanā vadījies no tā, ka Baltijas valstis ir NATO un ka tāpēc tās nevar aiztikt, jo pretējā gadījumā iestāsies alianses līguma 5.panta sekas. Taujāts par bažām, ka Putins neapstāsies pie Ukrainas, bet varētu izlemt uzbrukt arī Baltijas valstīm, Maklakovs norādīja, ka nedomā, ka pēc Ukrainas varētu sekot Baltijas valstis. Viņš pauda, ka visa pasaule grib panākt, ka Putins tiek noņemts no Krievijas vadītāja amata un sodīts, tāpēc arī ar noteiktajām sankcijām tiek tiek darīts viss, lai Krievijas iekšienē tiktu pieņemts šāds pret Putinu vērsts lēmums.

Maklakovs uzsvēra, ka atbalsta Ukrainu un novēl, lai tā, cik vien iespējams, uzvarētu. Tāpēc viņš kā pareizu vērtē NATO dalībvalstu lēmumu palīdzēt Ukrainai ar ieročiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu