DAP: Latvijā visbiežāk nelegāli tiek ievesti koraļļi un krokodilādas izstrādājumi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: VID

No eksotiskajām dabas veltēm un dzīvniekiem Latvijā visbiežāk nelegāli tiek ievesti koraļļi un krokodilādas izstrādājumi, tai skaitā somas un piekariņi, kā arī citi suvenīri un preces, lekcijā "Kas jāzina, lai nekļūtu par kontrabandistu" informēja Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Savvaļas sugu aizsardzības nodaļas speciālists Rihards Miķelsons.

Pēc viņa teiktā, mazāk attīstītās valstīs nelegālo suvenīru tirdzniecības punktu ir visvairāk, tāpēc speciālists iesaka uzmanīties un neiegādāties preces, par kurām nav skaidrības.

DAP pārstāvis informēja, ka tūristi drīkst personiskajā bagāžā ievest bez atļaujas konkrētus nedzīvus sugas īpatņus vai izstrādājumus, piemēram, ne vairāk kā četrus krokodila ādas izstrādājumus, 125 gramus marķēta kaviāra un citas lietas.

Tomēr Latvijā bieži tiek nelegāli ievesti arī alkoholiskie dzērieni ar čūsku iekšā, savvaļas kaķu ādas, dažādi krēmi, kuros ir nelegāli iegūtu sugu izejvielas, kā arī lāču tauki un kaviārs bez marķējuma.

DAP speciālists atgādināja, ka kaviāram vienmēr ir jābūt marķējumam, un precēm, kas tiek ievestas jābūt legālām.

Miķelsons skaidroja, ka globālā mērogā šajā jomā darbojas Vašingtonas konvencija jeb CITES, kas regulē ne tikai dzīvu augu un dzīvnieku, bet arī nedzīvu īpatņu un no tiem izgatavotu izstrādājumu pārvadāšanu starp valstīm un tirdzniecību.

Sugas pēc to apdraudētības pakāpes sadalītas pielikumos, katram pielikumam ir specifiski tirdzniecības noteikumi, proti, pirmajā pielikumā ir ietvertas sugas, kurām draud izmiršana. Šo sugu tirdzniecība ir aizliegta. Kopumā tādas ir 687 dzīvnieku un 395 augu sugas. Latvijā no dzīvnieku sugām tie ir Eirāzijas ūdrs un jūras ērglis, skaidroja savvaļas sugu aizsardzības speciālists.

Otrajā konvencijas pielikumā ir ietvertas sugas, kurām šobrīd vēl nedraud izmiršana, bet kuras var tikt apdraudētas. Tajā ietvertas visvairāk augu un dzīvnieku sugas. Latvijā no konkrētā pielikuma sugām ir sastopams lūsis, vilks, lācis un savvaļas orhidejas.

Savukārt trešais pielikums ietver sugas, kuras ir apdraudētas kādā valsts teritorijā. To starptautiskā tirdzniecība ir atļauta.

Savvaļas sugu aizsardzības speciālists norādīja, ka, piemēram, Latvijā pagājušajā mēnesī kādā sludinājumu portālā ticis pārdots primāts bez dokumentiem.

Šo dzīvnieku, arī lūšu, tirdzniecība ir pieļaujama, taču tikai tad, ja izcelsme ir legāla, skaidroja speciālists.

Latvijā iestādes, kuras sniedz konsultācijas saistībā ar CITES, ir DAP, Latvijas Nacionālais dabas muzejs, Latvijas Universitāte un citas. Miķelsons atgādināja, ka preces pirms nopirkšanas var pārbaudīt, izmantojot portālu "speciesplus.net", ievadot tajā sugas latīnisko nosaukumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu