Makrons pārmet Putinam liekulību un cinismu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Emanuels Makrons un Vladimirs Putins
Emanuels Makrons un Vladimirs Putins Foto: Sergei Bobylev / TASS

Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien pārmetis Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam liekulību un cinismu par humāno koridoru atvēršanu Ukrainā vienīgi uz Krieviju un Baltkrieviju, tas ir, uz ienaidnieka teritoriju.

"Tas viss nav nopietni, tas ir morāls un politisks cinisms, kas man šķiet nepieņemami," intervijā telekanālam LCI sacīja Makrons.

Viņš piebilda, ka solījumi aizsargāt civiliedzīvotājus, lai viņi varētu bēgt tikai uz Krieviju, ir liekulīgi.

"Es nezinu daudzus ukraiņus, kas vēlas doties uz Krieviju," norādīja Makrons, uzsverot, ka civiliedzīvotāju aizsardzībai vairāk nepieciešams īsts pamiers, nevis koridori.

Pēc Makrona un Putina telefonsarunas svētdien Krievija paziņoja, ka pirmdien no plkst.10 izsludinājusi "klusuma režīmu" un atver humānos koridorus, lai mierīgie iedzīvotāji var pamest Kijevu, Mariupoli, Harkivu un Sumus.

Maskava paziņoja, ka koridoru izveide bijis Makrona lūgums, bet Francijas prezidenta birojs to noliedza, un Makrons šo Putina paziņojumu nodēvēja par reklāmas triku.

Makrons brīdināja, ka situācija Ukrainā pasliktinās ik dienu un starptautiskie centieni panākt uguns pārtraukšanu līdz šim bijuši neveiksmīgi.

Viņš uzsvēra, ka galvenā prioritāte ir izvairīties no katastrofām Ukrainas atomelektrostacijās (AES). Ukrainā ir četras aktīvas AES un slēgtā Černobiļas AES.

Pagājušajā ceturtdienā Krievijas spēki uzbruka Ukrainas Zaporižjas atomelektrostacijai, kas ir lielākā AES Eiropā, raisot bažas par atomkatastrofu.

Vienlaikus Makrons uzsvēra, ka Francija neatrodas karā ar Krieviju, piebilstot, ka Francija vēlas apturēt šo karu, pašai tajā neiesaistoties.

Makrons un Putins svētdien runāja pa telefonu stundu un 45 minūtes. Tā bija viņu ceturtā saruna, kopš Krievija 24.februārī iebruka Ukrainā.

Makrona birojs atklāja, ka Putins telefonsarunā sacījis, ka Krievija sasniegs savus mērķus Ukrainā vai nu ar sarunām, vai karu. Putins arī apgalvojis, ka negrasās uzbrukt Ukrainas AES.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu