Foto ⟩ Jelgavā Baibas Sprances izstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Baiba Sprance
Baiba Sprance Foto: publicitātes

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības Ģ. Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzeja (Akadēmijas ielā 10) Lielajā izstāžu zālē no 4. marta līdz 16. aprīlim apskatāma Baibas Sprances darbu izstāde "Raksti". Aplūko foto! 

Pēc ilga pārtraukuma Jelgavā redzamas mākslinieces Baibas Sprances pēdējo piecu gadu eļļas gleznas un lielformāta zīmējumi uz papīra, kas veltīti gaismas tēmai. Savus darbus autore veido, rezonējot ar apkārtējās vides kairinājumiem, taču viņas frekvence saistīta nevis ar problēmjautājumiem, kas cilvēces dzīvē vienmēr ir klātesoši, bet tieši otrādi – ar mūžīgajiem skaistuma, iekšējā spēka un harmonijas jēdzieniem. Kā galveno izteiksmes līdzekli Baiba Sprance izmanto krāsu un krāsu savstarpējās attiecības, ar to palīdzību būvējot darbu vēstījumu, pamatojoties uz domu, ka šāda abstrakta valoda ļoti izteiksmīgi spēj pārraidīt informāciju.

"Mani interesē gaisma. Mēģinu atrast veidu, kā attēlot gan gaismas izskatu, gan tās būtību. Gaisma ir viens no lielākajiem spēkiem, kas ietekmē pilnīgi visu. Velējos parādīt gaismu kā personību – "tīrā veidā", izceļot to no konteksta. Uzgleznot gaismas portretu. Gaisma ir kontekstuāla, un tāpat kā tā ietekmē pasauli, pasaule ietekmē gaismu," skaidro gleznotāja. 

Baibas Sprances izstāde
Baibas Sprances izstāde Foto: Postimees

Par gleznotāju

Baiba Sprance ieguvusi izglītību J. Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā (1975–1981), studējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā (1981–1988), papildinājusies Borisa Bērziņa meistardarbnīcā (1990–1992), 2003. gadā ieguvusi mākslas maģistra grādu. Aktīvi piedalījusies izstādēs līdz 1990. gadu vidum, tai skaitā eksponējot darbus grupu izstādēs lielākajās izstāžu zālēs Rīgā – Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, LNMM izstāžu zālē "Arsenāls" u.c. Autores darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā un privātkolekcijās Latvijā un Vācijā.

Pašreiz Baiba Sprance strādā par LNMM izglītības projektu kuratori, iepazīstinot auditoriju ar mākslas norisēm un tās valodas principiem. Taču glezniecība māksliniecei vienmēr ir bijusi neatņemama un svarīga dzīves sastāvdaļa.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu