Krievija gatavojas pārņemt no valsts aizgājušo ārvalstu uzņēmumu īpašumu pārvaldīšanu; iespējama nacionalizācija

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Krievijas tirgu pametušo ārvalstu uzņēmumu īpašumu pārvaldīšana varētu nonākt Krievijas valsts bankas “VEB.RF” un Ieguldījumu apdrošināšanas aģentūras rokās, teikts Krievijas Ekonomiskās attīstības ministrijas izstrādātājā likumprojektā, ar kuru iepazinušies mediji “Interfax” un RBK.

Saskaņā ar likumprojektu, “VEB.RF” varēs uz trīs līdz sešiem mēnešiem pārņemt Krieviju pametušo ārvalstu nefinanšu kompāniju īpašumu pārvaldīšanu, bet Ieguldījumu apdrošināšanas aģentūra pārņemšot kontroli pār finanšu kompāniju īpašumiem.

“VEB.RF” ir pakļauta Rietumu sankcijām, kas pret Krieviju tika ieviestas, reaģējot uz tās iebrukumu Ukrainā.

Kā norāda RBK, viens no šādas ārējas uzņēmumu īpašumu pārvaldīšanas uzdevumiem esot jaunas organizācijas veidošana uz esošās ārvalstu organizācijas īpašuma bāzes, īstenojot bankrota procedūru.

Jaunā uzņēmuma kapitāldaļas tikšot izliktas pārdošanā, bet vecais uzņēmums - likvidēts. Ja pircējs neatradīšoties, tad kapitāldaļas iegādāšoties Krievijas valsts, raksta “Interfax”.

Iepriekšējiem uzņēmuma īpašniekiem un ar tiem saistītām personām pretendēt uz savu bijušo aktīvu iegādi būšot liegts.

Krieviju pametušajiem uzņēmumiem gan būšot tiesības vērsties tiesā, lai apstrīdētu “VEB.RF” vai Ieguldījumu apdrošināšanas aģentūras iesaistīšanos to īpašumu pārvaldībā.

Krievijas valdošā partija “Vienotā Krievija” jau paziņojusi, ka Ekonomiskās attīstības ministrijas izstrādātais likumprojekts esot pirmais solis ceļā uz to, lai nacionalizētu Krieviju pametušo ārvalstu uzņēmumu īpašumus.

Ekonomiskās attīstības ministrija gan norāda, ka likumprojekta mērķis esot stimulēt ārvalstu uzņēmumus nepārtraukt darbību Krievijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu