Skatīšanās uz ēdiena fotogrāfijām ēšanu padara nebaudāmāku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Lielai daļai no mums patīk ar sava pagatavotā vai restorānā pasūtītā ēdiena fotogrāfijām pirms ēšanas padalīties sociālajos tīklos. Līdz ar to, piemēram, tādu sociālo tīklu kā “Instagram” atvēršana ir kā ieiešana kāda restorāna mājaslapā. Bet nu gan ir laiks to visu izbeigt, jo pētnieki atklājuši, ka ēdiena attēlu vērošana var padarīt tavu nākamo maltīti nebaudāmāku.

Pētnieki Raiens Elders un Džefs Lārsons eksperimentā lūdza 232 cilvēkiem aplūkot dažādu ēdienu attēlus un tos novērtēt. Brīvprātīgos pētījuma dalībniekus viņi sadalīja divās grupās – vienas grupas indivīdiem bija jāaplūko 60 saldo ēdienu fotogrāfijas, bet otra grupa vēroja 60 sāļo ēdienu attēlus. Pēc tam dalībnieki sarindoja attēlus pēc tā, cik pievilcīgi tie tiem likās. Savukārt pēc eksperimenta dalībnieki tika cienāti ar zemesriekstiem.

Rezultātā tai dalībnieku grupai, kuri vēroja sāļo ēdienu fotogrāfijas, zemesrieksti nešķita tik baudāmi kā tās grupas dalībniekiem, kuri aplūkoja saldo ēdienu attēlus. Jāņem vērā, ka nevienam dalībniekam netika rādīti zemesriekstu attēli.

“Ja tu vēlies izbaudīt ēšanu, pirms tam izvairies no ēdienu attēlu aplūkošanas. Pat man pēc tik daudzu attēlu aplūkošanas palika nelaba dūša,” teica Lārsons.

Pētnieki uzskata, ka ēdiens pēc tik daudzu ēdiena bilžu aplūkošanas neliekas tik baudāms tāpēc, ka cilvēks jūtas tā, it kā būtu jau piedzīvojis ēšanas procesu. Paša ēdiens šķīvī vairs neliekas tik labs kā attēlos redzētie.

“Kaut kādā ziņā tu nogursti no garšas, pat nepagaršojot ēdienu,” piebilda Elders.

Tomēr ir arī labas ziņas: lai cilvēki “paēstu” no ēdiena fotogrāfijām, tām ir jābūt daudz. Lai nu kā – kad tu nākamreiz sēdīsies pie pusdienu galda, izvairies no savu draugu-gardēžu jaunāko fotogrāfiju aplūkošanas sociālajos tīklos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu