Vides uzraugi aptur alumīnija kausēšanas iekārtas darbību SIA "Alumen" Daugavpilī

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga
VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga Foto: Ieva Makare/LETA

Šonedēļ Valsts vides dienests (VVD) nolēmis apturēt iekārtas darbību krāsaino metālu (alumīnija) kausēšanas uzņēmumā SIA "Alumen" Daugavpilī, pamatojoties uz to, ka uzņēmums veicis piesārņojošās darbības bez atbilstošas vides atļaujas, informēja VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Aija Jalinska.

VVD Latgales Reģionālās vides pārvaldes (RVP) inspektori SIA "Alumen" pārstāvja klātbūtnē veica patvaļīgi ekspluatētās iekārtas plombēšanu.

Alumīnija kausēšanas rezultātā vidē tiek emitētas gaisa piesārņojošās vielas, tādas kā slāpekļa oksīdi (NOx), oglekļa monoksīds (CO), oglekļa dioksīds (CO2) un citas, kas var negatīvi ietekmēt apkārtējās vides kvalitāti. Ņemot vērā, ka SIA "Alumen" veica darbību bez vides atļaujas, Latgales RVP aprēķināja uzņēmumam dabas resursu nodokli 1796,35 eiro par vidē prettiesiski emitētām piesārņojošām vielām, norāda VVD pārstāve.

Latgales RVP jau 2021.gada vasarā informēja SIA "Alumen" par nepieciešamību pirms alumīnija kausēšanas iekārtas darbības sākšanas saņemt atļauju, tomēr 2021.gada decembrī, veicot iepriekš minētās teritorijas apsekošanu, tika konstatēts, ka SIA "Alumen" šo prasību ignorējusi, un, sākot ar 2021.gada septembri, uzņēmums veicis alumīnija kausēšanu bez vides atļaujas.

Jalinska skaidroja, ka normatīvais regulējums nosaka, ka iekārtas darbību aptur, ja nav saņemta nepieciešamā A vai B kategorijas piesārņojošas darbības atļauja. Krāsaino metālu kausēšana saskaņā ar vides normatīvajiem aktiem ir klasificējama kā B kategorijas piesārņojošā darbība, kuras veikšanai ir saņemama atļauja.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, SIA "Alumen" apgrozījums 2020.gadā bija 137 852 eiro, peļņa - 893 eiro. Finanšu rādītāji par 2021.gadu vēl nav pieejami. Uzņēmums pieder Pāvelam Vidunokam. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2800 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu