Alūksnes pašvaldība un uzņēmēji gatavi uzņemt ap 100 kara bēgļu no Ukrainas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Alūksnes novada pašvaldība sagatavojusi vairākas pašvaldības iestāžu telpas, kur var uzņemt līdz 100 cilvēkiem no Ukrainas, taču vajadzības gadījumā šo skaitu var arī palielināt, savukārt uzņēmēji ir gatavi bēgļiem piedāvāt darbu, informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Anda Podziņa.

Tāpat daudzi novada iedzīvotāji ir izrādījuši atsaucību un piedāvā savus mājokļus, ja būs vajadzīgs izmitināt bēgļus.

Podziņa piebilda, ka pašlaik Alūksnes novadā ir zināms par atsevišķu ukraiņu ģimeņu ierašanos pie saviem radiniekiem. No 8.marta pašvaldībā darbojas vienotais palīdzības kontakttālrunis. Līdz šim pašvaldībā ir vērsušies vietējie iedzīvotāji, kuri patlaban jau ir pie sevis uzņēmuši radus vai draugus no Ukrainas vai gatavojas viņus uzņemt drīzumā.

Pašvaldībai ir informācija par divām ģimenēm, kas ieradušās Alūksnes novadā no Ukrainas, un vienu, kas patlaban ir ceļā. Kā norāda Podziņa, primāri Ukrainas iedzīvotāji interesējas par dokumentu kārtošanu, arī par pabalstiem, darba iespējām. Konkrētu materiālu palīdzību sniegt nav bijis nepieciešams, taču ir sniegta informatīva palīdzība.

Ciešā sadarbībā ar nodibinājumu "Alūksnes un Apes novada fonds" un biedrību "Jaunieši Alūksnes novadam" novadā strādā pie ziedojumu vākšanas, aicinot ziedot gan naudu, gan arī noteiktas mantas un pirmās nepieciešamības preces, kas tiks izmantotas, organizējot Ukrainas iedzīvotāju uzņemšanu novadā, gan arī tiks nogādātas tiem iedzīvotājiem, kuri vēl atrodas Ukrainā. Alūksnes un Apes novada fonds ziedojumu nogādāšanu organizē sadarbībā ar brīvprātīgajiem Harkivā un Zaporižjā un biedrību "Latvijas ukraiņu kongress".

Alūksnes un Apes novada fonds finansiālā ziedojumā saņēmis 25 070 eiro, savukārt dažādas lietas ir kopumā par 12 788 eiro - gan bērnu autiņbiksītes un pārtika, gan rācijas.

Pašvaldības pārstāve piebilst, ka ir izveidots brīvprātīgo tīkls, kurā atsaukušies piedalīties novada kultūras nozares darbinieki, ja būs nepieciešams atbalsts "Alūksnes un Apes novada fondam" ziedotās palīdzības kārtošanā, pakošanā, sagatavošanā nosūtīšanai un citiem darbiem.

Bēgļu nodarbinātības jautājuma risināšanā pašvaldība sadarbosies ar Nodarbinātības valsts aģentūru un vietējiem uzņēmumiem.

Savukārt plātņu ražotāja SIA "Cewood" valdes loceklis Ingars Ūdris norāda, ka uzņēmums jau ir informējis gan Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, gan pašvaldību, ka piedāvā darba vietas Jaunlaicenes pagastā, "Cewood" ražotnē. Pašlaik uzņēmumā domā par to, lai atbraukušajiem cilvēkiem būtu pēc iespējas ērtāk - apsekots dzīvojamais fonds rūpnīcas tuvumā, kas ir pieejams uzreiz, bet, iespējams, ir vēl arī kādas papildu opcijas. Nepieciešamības gadījumā sadarbībā ar pašvaldību bēgļus varētu nodrošināt ne tikai ar dzīvojamo platību, bet arī segt izdevumus par bērnu pieskatīšanu darba laikā un viņu ēdināšanu, pauž Ūdris.

"Mums līdz šim bija veiksmīga sadarbība ar uzņēmumiem Ukrainā, tagad aktīvi sazināmies un cenšamies saprast, kā varam viņiem palīdzēt. Šā brīža pasūtījumi ir apturēti un saņemtos avansa maksājumus esam iesaldējuši, līdz savstarpēji vienosimies, kā turpmāk rīkoties," atzīst uzņēmuma valdes loceklis.

Alūksnes putnu fermas valdes priekšsēdētājs Hermanis Dovgijs stāsta, ka uzņēmums savu produkciju nodevis humānās palīdzības piegādātājiem un zina, ka tā ir ceļā uz Mariupoli. "Kā arī, kad tas būs iespējams, Ukrainas bēgļiem piedāvāsim darbu savā uzņēmumā un esam gatavi arī sniegt humāno palīdzību sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām un Alūksnes novada pašvaldību," apņēmību palīdzēt pauž Dovgijs.

Jau vēstīts, ka 24.februārī Ukrainā iebruka Krievijas karaspēks, sākot apšaudīt ne tikai militāros, bet arī civilos objektus un izraisot bēgļu straumes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu