Ukraiņu rakstnieks Serhijs Žadans nominēts Nobela prēmijai literatūrā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Serhijs Žadans
Serhijs Žadans Foto: publicitātes

Ukraiņu rakstnieks, dzejnieks, esejists, tulkotājs un aktīvists Serhijs Žadans nominēts Nobela prēmijai literatūrā, ziņo Ukrainas mediji. 2016. gadā Žadans viesojās Rīgā, lai popularizētu savu grāmatu "Džezs pār Donbasu".

Nobela balvai 5. martā viņu nominējusi Polijas Zinātņu akadēmijas (poļu: Polska Akademia Nauk, PAN) Literatūras komiteja.

Paziņojumā poļi raksta, ka šobrīd Serhijs Žadans atrodas dzimtajā Harkivā un cīnās ar Krievijas okupantiem.

Serhijs Žadans un cīņubiedri
Serhijs Žadans un cīņubiedri Foto: no personiskā arhīva

Atgādinām, ka Žadana romāns "Džezs pār Donbasu" stāsta par jaunu puišu dzīvi Donbasa reģionā vēl pirms liktenīgā 2014. gada, kad tur sākās separātistu nemieri. Par puišiem, kuru dzīve bija ne sevišķi pareiza un ne pat ne sevišķi veiksmīga, taču tā tomēr bija miera laiku dzīve. Pēc tam viss mainījās. 

Dzejas krājums "Viss atkarīgs tikai no mums" ("Всё зависит только от нас", 2016) Latvijā izdevniecības "Literatūra bez robežām" paspārnē izdots krievu valodā.

Žadans ir viens no Ukrainas nacionālās atbrīvošanās un kultūras kustības līderiem, kā arī bijusi nozīmīga persona Harkivas Eiromaidanā. Zināms, ka rakstnieks guvis arī fiziskus savainojumus, protestējot pret Krievijas īstenoto agresiju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu