Raidījums pēta, kā propaganda Krievijā panāk atbalstu karam ar Ukrainu

CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas propagandas TV kanāls "Rossija 1", kurā redzams Vladimirs Putins.
Krievijas propagandas TV kanāls "Rossija 1", kurā redzams Vladimirs Putins. Foto: Shutterstock

Krievijas karadarbība pret Ukrainu daudziem radījusi neizpratni, kā Krievijas sabiedrība var atbalstīt Vladimira Putina režīmu un neprotestēt pret civiliedzīvotājiem, tajā skaitā bērnu nogalināšanu. Viena no atbildēm ir meli. LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" pētīja, kādā veidā Krievijas vara ar mediju starpniecību sabiedrībā spēj panākt nepieciešamo noskaņojumu, ka viss, ko dara Putins, ir atbalstāms.

Krievijas propagandas ideju par sliktajiem ukraiņiem tagad mēģina iedvest cilvēkiem jau no bērnības, to pasniedzot multfilmas žanrā, lai katram Krievijas skolēnam ir skaidrs, ka sliktais Mikola kaujas, bet labais Vaņa tikai grib viņam atņemt nūju, lai viņš nedarītu pāri bērniem. Šādā veidā bērnus pārliecina un māca, ka Krievija tikai grib atņemt ukraiņiem ieročus. Šo stāstu "par labo Vaņu un slikto Mikolu" stāsta arī katru dienu pa televizoru jau kopš 2014. gada.

Tieši Luhanskas un Doneckas tā dēvēto republiku atbrīvošana ir visa lielā stāsta pamatā: Krievijas iedzīvotājiem stāsta, ka tur ir jāizbeidz karš, ka tur vietējie iedzīvotāji cieš.

Lai gan patiesībā konfliktu tur sāka militāristi bez atpazīšanās zīmēm jeb tā sauktie zaļie cilvēciņi, kuri plūda no Krievijas, un ukraiņi viņus centās padzīt, – tad arī izraisījās karadarbība. Bet to gan Krievijas propaganda noklusē.

Arī tagad, pēc kara sākuma, Krievijas mediji turpina uzturēt šo propagandas stāstu. Piemēram, pagājušonedēļ Latvijā aizliegtais Krievijas TV kanāls "Rossija 1" ziņās stāstīja par it kā viņu rīcībā esošo dokumentu, kas apliecinot, ka ukraiņi ir plānojuši militāru operāciju Donbasā. Nav nekādu pierādījumu, vai dokuments ir īsts, bet paliek jautājums – kādēļ ukraiņi nedrīkstētu plānot operāciju, lai padzītu no savas valsts svešus militāristus?

Visu raidījumu iespējams noskatīties šeit!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu