Pētnieks: Ukraina šobrīd uzvar informācijas karā pret Krieviju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Ukraina patlaban uzvar informācijas karā pret Krieviju, otrdien TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks Mārcis Balodis.

Viņš skaidroja, ka Ukrainas puses informācija spēj sasniegt auditoriju un to uzrunāt, tādā veidā slāpējot Krievijas mēģinājumus ielauzties informācijas telpā. Arī Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska uzrunu nozīme ir svarīga - tās pauž apņēmību cīnīties un veido Ukrainas morālo pievilcību pasaules acīs, pauda pētnieks.

Savukārt Krievijas dezinformācijai esot tendence atkārtoties, jo šajā valstī tiek izmantoti jau sen izveidoti stereotipi,

kurus tagad tiek mēģināts aktīvi izmantot, neizdomājot neko jaunu, teica Balodis. Tā, piemēram, tiek izmantota Ukrainas apvainošana nacismā, mēģinājumos radīt bioloģiskos vai kodolieročus, taču šie Krievijas mēģinājumi pagaidām nesasniedz pārāk daudz dzirdīgu ausu, skaidroja Balodis.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka šī Krievijas dezinformācija ir viens no Latvijas izaicinājumiem, jo Krievija jau izsenis Latviju un pārējās Baltijas valstis uzskata par savu ietekmes sfēru, tāpēc esam diezgan liels mērķis Krievijas izvērstajā infokarā, brīdināja pētnieks.

Viņš arī atgādināja, ka Krievijas iekšienē informācijas telpa patlaban darbojas pēc kara laika loģikas, slēdzot un izolējot jebkādus neatkarīgus medijus, jo Krievijas vara apzinās, ka jebkāda neatkarīga informācija var kaitēt varai un sākt mainīt sabiedrības noskaņojumu, kura patlaban dzīvo "alternatīvajā realitātē".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu