VVD mudina pašvaldības pēc ziemas sezonas sakopt ielas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sētnieks. Ilustratīvs foto.
Sētnieks. Ilustratīvs foto. Foto: Zane Bitere/LETA

Valsts vides dienests (VVD) aicina pašvaldības pievērst lielāku uzmanību ielu sakopšanai pavasara sezonā, savlaicīgi plānojot ielu tīrīšanas darbus pēc ziemas sezonas, portālu TVNET informēja informēja VVD pārstāve Aija Jalinska.

Ņemot vērā VSIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra"  prognozes tuvākajam laikam, Latvijas iedzīvotājus sagaida ilgstoši saulains un sauss periods, kas nozīmē patīkamus laikapstākļus, taču vienlaikus zemais gaisa mitrums rada iespēju veidoties augstam gaisa piesārņojumam.

Kā secina VVD, detalizēta gaisa kvalitātes prognoze turpmākajām trim dienām Rīgas pilsētā liecina, ka lielā daļā pilsētas iedzīvotājiem jārēķinās ar sliktu gaisa kvalitāti. Šādos meteoroloģiskos laika apstākļos VVD bieži saņem iedzīvotāju ziņojumus par gaisa piesārņojumu.  Nereti iedzīvotājiem ir nepamatotas aizdomas, ka pastiprināto piesārņojumu radījuši rūpniecības uzņēmumi vai ostu termināļi.

VVD norāda - kvalitatīvi kopta pilsēta ir būtisks faktors labas gaisa kvalitātes saglabāšanā. Augstas transporta intensitātes ielas ir nozīmīgs gaisa piesārņojuma avots pilsētās.

Šobrīd pilsētās novērojams, ka uz ielām joprojām atrodas ziemas laikā izmantotais pretslīdes materiāls, kas, neveicot ielu tīrīšanu, nokļūst gaisā un rada putekļu piesārņojumu. Īpaši kaitīgs ir smalko putekļu daļiņu PM10 piesārņojums.

Kā skaidro Jalinska, savlaicīga un pareiza intensīvas satiksmes ielu tīrīšana agrā pavasarī var būtiski samazināt PM10 putekļu emisijas no brauktuvēm, tādējādi uzlabojot gaisa kvalitātes rādītājus un mazinot iedzīvotāju veselības problēmas (jo īpaši elpceļu saslimšanas saasinājumus pavasarī).

Augsts gaisa piesārņojums kopumā atstāj negatīvu ietekmi uz cilvēku veselību, veicinot elpceļu saslimšanas. Eiropas Vides aģentūra, novērtējot gaisa piesārņojuma radīto veselības apdraudējumu, aprēķinājusi, ka gadā Latvijā ~1930 priekšlaicīgas nāves gadījumu cēlonis ir gaisa piesārņojums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu