Šis lietus nekad nebeigsies

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Šis lietus nekad nebeigsies"
"Šis lietus nekad nebeigsies" Foto: kadrs no filmas

No pilsoņu kara Sīrijā līdz nemieriem Ukrainā - cauri militāriem konfliktiem mūs ved režisores Alīnas Gorlovas kinodarbs "Šis lietus nekad nebeigsies" (This Rain Will Never Stop), kas iepriekš Latvijas publiskajā telpā bija pazīstams ar nosaukumu "Starp diviem kariem". 

Dokumentālā filma, kas Latvijā pirmizrādi piedzīvoja marta sākumā festivāla "Artdocfest/Riga" konkursa "Baltijas fokuss" programmā, skatāma šobrīd "LMT Viedtelevīzijā".

Jaunā ukraiņu režisore Alīna Gorlova filmā seko līdzi kādam 20 gadus vecam jauneklim - "Sarkanā krusta" brīvprātīgajam Andrejam Suleimanam, kurš cenšas veidot savu nākotni, atrodoties bruņotu konfliktu situācijās, kur dzīvi veido šķietami mūžīgā dzīvības un nāves plūsma.

Filma, kas ieturēta melnbaltā estētikā, aizved skatītājus spēcīgā un vizuāli aizraujošā ceļojumā cauri nebeidzamam kara un miera ciklam.

Tas, ka filmā nav krāsu skatītājam nojauc robežas starp divām valstīm - Sīriju un Ukrainu, atklājot, ka divi kari apvienojušies vienā. 

Militārie konflikti šajā filmā ir kā barjera, kas traucē rast mieru, taču vienlaikus arī kalpo kā katalizators, kas liek galvenajam varonim sākt pašam savu ceļojumu.

"Šis lietus nekad nebeigsies"
"Šis lietus nekad nebeigsies" Foto: publicitātes

Film ir Ukrainas, Vācijas un Latvijas kopražojums, no Latvijas puses filmas tapšanā iesaistījušies "Avantis" producente Ilona Bičevska (mūziku komponējis Goran Gora), 2021. gadā izrādīta vairāk nekā 60 pasaules festivālos vairāk nekā 40 valstīs, un saņēmusi vienpadsmit galvenās balvas. Pasaules pirmizrādi filma "Šis lietus nekad nebeigsies" nosvinēja kā prestižā Amsterdamas starptautiskā dokumentālo filmu festivāla IDFA debiju konkursa First Appearance dalībniece, vēlāk saņēmusi galvenās balvas festivālos Las Palmas (Spānijā), Festival Dei Popoli (Itālijā), goEast (Vācijā) un Docudays UA (Ukrainā). Filma tika izvirzīta Eiropas Kinoakadēmijas balvai kā viena no labākajām Eiropas dokumentālajām filmām.

Galvenais varonis pārstāv divas atšķirīgas kultūras - Sīrijas kurdus un ukraiņus (viņa māte ir ukrainiete). Abas šīs zemes šobrīd ir skāris karš, un šis motīvs caurvij šo lēni plūstošo dokumentālo mākslas darbu.

"Šis lietus nekad nebeigsies"
"Šis lietus nekad nebeigsies" Foto: publicitātes

Filmā skatītāji iepazīst arī Andreja tēvu, kurš kā fizioterapeits palīdz atlabt sakropļotiem jauniem karavīriem. Filmā nekas netiek paskaidrots, kas varbūt ir uzskatāms par nelielu mīnusu, jo nav skaidrs, kur un kad norisinās darbība, bet filmas kopējā noskaņa mudina saprast, ka smagās traumas gūtas tieši kara laukā. Paralēli tiek rādīti kadri no militārām parādēm, tanku rūpnīcas, praida Vācijā. Kāpēc Vācija? Andreja brālis ir ieprecējies Vācijā. Filmā ir arī izteiksmīgas ainas no kurdu kopienas dzīves Berlīnē.

Protams, filma skatītāju aizved arī uz kara plosīto Sīriju, tiesa, pašam Andrejam tur nokļūt tā arī neizdevās. Pārāk liels ir jauno vīriešu mobilizācijas armijā risks.  

Zinām, ka pati režisore šobrīd Krievijas uzbrukuma laikā atrodas Kijivā, palīdz vietējiem iedzīvotājiem un negrasās pilsētu pamest. 

Filmas "Šis lietus nekad nebeigsies" reklāmas rullītis.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu