Krievijas režīms jau ilgi grauj starptautisko drošību, pauž Mūrniece

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Krievijas režīms ANO un Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju (EDSO) pamatprincipus pārkāpj un starptautisko drošību grauj jau ilgi, šodien starptautiskajā konferencē "Baltijas ES sarunas 2022: aktuālie izaicinājumi un ilgtermiņa redzējums" sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Saeimas priekšsēdētāja kā piemērus šo principu vai starptautiskās drošības graušanai minēja Krievijas režīma veikto aizliegto ķīmisko ieroču lietošanu "kā savās mājās, tā ārzemēs", ieroču kontroles noteikumu pārkāpšanu, Gruzijas, Ukrainas un Moldovas teritoriālās nedalāmības pārkāpšanu, iejaukšanos citu valstu vēlēšanās, vēstures sagrozīšanu un dezinformācijas izplatīšanu vēl nepieredzētā apmērā.

"Krievijas agresija pret Ukrainu ir pretīga kulminācija tam, ko esam redzējuši jau gadiem ilgi,"

atzīmēja Mūrniece, norādot, ka uzbrukumu Ukrainai uztveram kā uzbrukumu demokrātijai. Šodien Krievija ir pārvērtusies par demokrātijas ienaidnieku, gan apspiežot savus pilsoņus, gan cenšoties ar brutālu spēku iznīcināt ukraiņu tautu, akcentēja politiķe.

"Mēs visstingrākajā veidā nosodām šo agresiju," uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja, norādot, ka tūlītējs izaicinājums ir apturēt Krievijas uzbrukumu Ukrainai. Pasaules demokrātijas atbalsta Ukrainas cīņu visos iespējamos veidos, lai palīdzētu atvairīt ienaidnieku. Ukrainas armija atšķirībā no Krievijas iebrucējiem ir labi motivēta, vērsa uzmanību politiķe.

Mūrniece pauda, ka kopš 24.februāra dzīvojam jaunā realitāte, jo Eiropā ir karš, kurā mūs iegrūdis Krievijas pašreizējais režīms. Šodien konferencē tiks spriests par sekām, ko jutīs Eiropas Savienība (ES), kad būtiski samazināsies energoresursu piegāde no Krievijas, un par to, kā labāk rīkoties jaunajos apstākļos, lai mērķi, rūpējoties par dabu un eiropiešu labklājību, tiktu sasniegti, pauda Saeimas priekšsēdētāja.

Pats svarīgākais šodien apspriežamais jautājums ir, kā nodrošināt mieru Eiropā, uzsvēra Mūrniece.

Krievijas režīma uzbrukums demokrātiskajai Ukrainai šokēja, "notika tas, kam mēs negribējām ticēt", atzīmēja politiķe.

"Esam ilgstoši vērojoši, kā Krievijas vara veido savu alternatīvo pasauli, plānveidīgi ierauj melu un propagandas akacī savu tautu

un cenšas vājināt pasaules demokrātisko sabiedrību ar saviem starptautiskajiem propagandas televīzijas kanāliem," uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Pirms iebrukuma Ukrainā Krievija jau īstenoja informatīvo karu demokrātiskajās sabiedrības, kuru tolerances mērs beidzot ir izsmelts, akcentēja Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja uzteica ES dalībvalstis, kuras parādīja spēju reaģēt ātri, pastiprinot sankcijas pret Krievijas režīmu, lai finansiāli negatīvi ietekmētu "Krievijas kara mašīnu". ES institūcijām jāatrod veids, kā atbildēt uz Ukrainas lūgumu ātrāk to uzņemt ES, uzsvēra Mūrniece.

Kā ziņots, 24.februārī Krievijas armija iebruka Ukrainā, sākot apšaudīt ne tikai militāros, bet arī civilos objektus un izraisot bēgļu straumes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu