Video ⟩ Latvijas valsts mežu darbinieks video iemūžinājis sastapšanos ar lāci

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Šodien, 18. martā, Austrumvidzemes pusē, Lejasciema iecirknī, mežmalā pie Silmalu ceļa, Latvijas valsts mežu vecākais plānotājs redzējis lāci, un šo satikšanos viņam izdevies iemūžināt video.

“Nekad līdz šim nebiju lāci dzīvē redzējis. Braucu pa Silmalu ceļu, pamanīju kaut ko brūnu. Apstājos, gribēju nofilmēt. Lācis sacēla kūkumu – spalvas gaisā, uzsita ar ķepu pa cini, dzirdēju rūkšanu. Nofilmēju un braucu tālāk. Kad pēc 40 minūtēm pa šo pašu ceļu devos atpakaļ, lācis joprojām laiski sauļojās mežmalā,” stāsta LVM darbinieks.

Lācim ausī esot bijusi redzama sarkana krotālija jeb atzīme. Sazinoties ar Latvijas mežzinātnes institūta “Silava” lāču ekspertu Jāni Ozoliņu, uzņēmums noskaidroja, ka, iespējams, tas ir viens no pagājušā gada Valkas lācēniem, kuri sirojuši viensētās, taču apstiprinājumu tam varētu gūt, pārbaudot DNS vai krotālijas datus. Valkas lāčiem krotāliju ielikuši Dabas aizsardzības pārvaldes darbinieki lāču pārvietošanas procesā.

Jau vēstīts, ka otrdien Žīguru meža masīvā lācis otrdien uzbrucis kādam LVM darbiniekam, apstiprināja uzņēmuma Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs.

Cietušais ir uzņēmuma darbinieks, kurš uzbrukuma brīdī pildīja darba pienākumus un apskatīja jaunaudzi. Uzbrukums noticis aptuveni plkst.11.30.

Kotovičs skaidroja, ka darbinieks, pārbaudot jaunaudzes, krūmos sadzirdējis tādu kā pīkstienu. Lai aizbaidītu dzīvnieku, darbinieks sasitis plaukstas, taču tajā pašā laikā no krūmiem izlēcis lācis.

Cenšoties izvairīties no iespējamā uzbrukuma, darbinieks mēģinājis bēgt, taču ir paslīdējis un nokritis. Lācis uzbrucis vīrietim, sakožot viņu kājā.

LVM darbiniekam lāci izdevies aizbaidīt, sperot un skaļi kliedzot. Pēc tam vīrietis devies uz automašīnu un braucis uz Balvu slimnīcu.

Kotovičs arī informēja, ka pēc šuvju uzlikšanas darbinieks no medicīnas iestādes devies mājās.

Tāpat viņš atzīmēja - lai arī lāču populācijai pašlaik Latvijā ir tendence pieaugt un mežos arvien vairāk novērotas dzīvnieka pēdas, līdz šim šādi uzbrukumi nav reģistrēti.

Kotovičs arī sacīja, ka pašlaik notiek situācijas izvērtējums. Turklāt, ņemot vērā, ka lācis Latvijā ir aizsargājamo dzīvnieku sarakstā, tiks piesaistīta arī Dabas aizsardzības pārvalde.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu