Vācijas medijs: EK rosinās obligāto gāzes krājumu veidošanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas Komisija (EK) turpina attīstīt plānus obligāto gāzes krājumu veidošanai, lai izbeigtu Eiropas Savienības (ES) atkarību no Krievijas fosilā kurināmā, liecina Vācijas ziņu aģentūras DPA rīcībā nonācis ierosinājuma projekts.

ES dalībvalstīm ir jānodrošina, ka līdz katra gada 1.novembrim gāzes krātuvju piepildījums ir vismaz 90% līmenī, jo gāzes piegādes pa cauruļvadiem var pārtrūkt jebkurā brīdī, lasāms dokumentā.

Gaidāms, ka ierosinājumu EK publicēs trešdien. Tas izstrādāts laikā, kad pieaug bažas par ES enerģijas resursu piegādēm, jo Krievija ir draudējusi pārtraukt gāzes piegādes, tā reaģējot uz ES noteiktajām sankcijām par tās sākto karu Ukrainā.

EK ierosinājumā gāzes piegāžu nodrošināšanai ir arī iecere izveidot obligātu licencēšanas sistēmu, lai ES dalībvalstīm būtu lielāka ietekme uz gāzes krātuvju operatoriem.

Piemēram, Vācijā vairāku gāzes krātuvju operators ir Krievijas valsts kompānija "Gazprom", kura tiek vainota par apzinātu krātuvju nepiepildīšanu. EK arī plāno atcelt vairākas nodevas gāzes krātuvēm, lai veicinātu piegādes.

EK marta sākumā paziņoja par plāniem palielināt gāzes krātuvju piepildījuma līmeni.

Ierosinājumā, kurā vēl var veikt izmaiņas pirms tā oficiālas publicēšanas, pausts aicinājums Eiropas Parlamentam un 27 ES dalībvalstīm to izskatīt un pieņemt ātri, ņemot vērā Ukrainas kara ietekmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu