VDD saņēmis pirmos pieteikumus liecību sniegšanai par Krievijas noziegumiem Ukrainā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas Valsts drošības dienests (VDD) jau saņēmis pirmos kara bēgļu pieteikumus liecību sniegšanai par Krievijas bruņoto spēku īstenotajiem noziegumiem Ukrainā.

Patlaban VDD izmeklēšanas interesēs plašākus komentārus nesniedz.

Jau ziņots, ka VDD 15.martā sācis kriminālprocesu par Krievijas bruņoto spēku īstenotajiem kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci un mieru Ukrainā. Kriminālprocess sākts pēc trīs Krimināllikuma normām par noziegumiem pret cilvēci, noziegumi pret mieru un kara noziegumiem.

Kriminālprocesā tiek vākti pierādījumi par Krievijas bruņoto spēku īstenotajiem noziegumiem pret cilvēci, tostarp, civiliedzīvotāju slepkavībām, iznīcināšanu, spīdzināšanu un citiem nodarījumiem, kā arī noziegumiem pret mieru, proti, agresijas plānošanu, gatavošanu, tās izraisīšanu, piedalīšanos tajā un agresīva kara vešanu, kā arī kara noziegumiem, piemēram, pilsētu vai citu objektu neattaisnojamu postīšanu un citiem starptautisko humanitāro tiesību pārkāpumiem.

Saistībā ar minēto VDD aicina dienestā vērsties kara bēgļus, kuri Ukrainā ir fiziski cietuši no Krievijas bruņoto spēku uzbrukuma vai bijuši aculiecinieki Krievijas bruņoto spēku uzbrukumam civiliedzīvotājiem vai civiliem objektiem.

VDD īpaši aicina atsaukties personas, kuras minētās darbības fiksējušas foto, video vai audio formātā.

VDD aicina pieteikties arī Latvijas valstspiederīgos, kuri Ukrainā ir cietuši no Krievijas bruņoto spēku noziedzīgajām darbībām.

Krievijas bruņoto spēku īstenoto noziegumu aculiecinieki aicināti pieteikties VDD, rakstot uz "ukraina@vdd.gov.lv" vai zvanot uz diennakts tālruni 67208964 un norādot savu kontaktinformāciju. Tāpat personas liecības sniegšanai var pieteikties, vēršoties pie Valsts robežsardzes amatpersonām bēgļu atbalsta centrā.

Papildus VDD ir sagatavojis kara bēgļiem paredzētu informatīvo materiālu, kur uzskaitīts, kādos gadījumos ir sevišķi būtiski sniegt liecību un kā to iespējams izdarīt. Informatīvais materiāls būs pieejams bēgļu atbalsta centros Latvijā.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Egils Levits pagājušajā žurnālistiem paziņoja, ka Latvijas prokuratūra izmeklētājiem Starptautiskajā Krimināltiesā (SKT) Hāgā nodos liecības no Latvijā nokļuvušajiem ukraiņu bēgļiem par Krievijas kara noziegumiem Ukrainā. Prokuratūras pārstāve Aiga Eiduka ceturtdien iepriekš aģentūrai LETA skaidroja, ka prokurori paši liecības neuzklausīs, taču bēgļu liecību apkopošana notiks sadarbībā ar VDD, kurš sācis minēto kriminālprocesu.

SKT prokurors Karims Hans aicinājis sniegt liecības par notiekošo Ukrainā.

Hāgā bāzētā SKT sākusi izmeklēšanu aizdomās par kara noziegumiem, pamatojoties uz starptautisko kolektīvo prasību pret Krieviju, kurai pievienojušās 39 valstis, un SKT izmeklētāju grupa nesen devās uz Ukrainu.

Jau vairākas Eiropas valstīs, tostarp, Lietuvā sāktas izmeklēšanas par Krievijas pastrādātajiem kara noziegumiem Ukrainā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu