Asociācija: Degvielas mazumtirdzniecības cenu katru dienu ietekmē naftas cena biržā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Degvielas mazumtirdzniecības cenu katru dienu ietekmē arī tā brīža aktuālā naftas cena biržā, otrdien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē stāstīja Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis.

Komisijas deputāti sēdē pārrunāja degvielas cenas un ar to saistītos tirgus konkurences jautājumus Latvijā.

Karčevskis skaidroja, ka degvielas iepirkumu līgumi ietver to, ka ik dienas cena iespaido visu iepirkumu.

"Respektīvi nav tā, ka degviela, kuru mēs iegādājāmies, kura ir krājumos, ir par kaut kādu iepriekšēju cenu. Katras svārstības to izmaina. Tad, kad 8.martā naftas cena bija visaugstākā pasaulē, tad arī mums tā [degvielas cena] bija vislielākā. Tikko 9.martā un 10.martā cena sāka kristies, arī pie mums attiecīgi degvielas uzpildes staciju tīklos cena sāka kristies," teica Karčevskis.

Vienlaikus asociācijas valdes priekšsēdētājs norādīja, ka nevar atbildēt par to, vai mazumtirdzniecības cena tieši atspoguļo to, cik liela ir biržas cena.

Karčevskis skaidroja, ka, piemēram, 8.martā atbilstoši biržas cenai mazumtirdzniecībā degvielas cenai vajadzēja pārsniegt divus eiro, bet tas tā nenotika, tomēr nākamajās dienās cena nekrita tik strauji, kā naftas cena biržā.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Edijs Šaicāns sēdē stāstīja, ka degvielas mazumtirdzniecības gala cenā 40% veido degvielas cena, 35% akcīzes nodoklis, 17% pievienotās vērtības nodoklis (PVN), 7% degvielas uzpildes stacija uzturēšanas izmaksas un 1% obligāto rezervju nodeva.

Viņš skaidroja, ka ilgākā laika periodā degvielas cenu ietekmē divas lietas - naftas cena biržā un ASV dolāra kurss pret eiro.

Šobrīd naftas cenas nav vēsturiski augstākās, bet degvielas cenas Latvijā tādas ir, kas skaidrojams ar veiktajām izmaiņām nodokļu politikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu