Cilvēkiem 9.maijā jāļauj nolikt ziedus pie pieminekļa Pārdaugavā, uzsver Krievu savienība

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: 9.maija rīts Uzvaras parkā
Foto: 9.maija rīts Uzvaras parkā Foto: Jānis Škapars/TVNET

"Esošajā situācijā nekādas 9.maija svinības pie padomju armijas karavīru pieminekļa Pārdaugavā nesanāks", bet cilvēkiem ir jāļauj doties pie pieminekļa un nolikt ziedus, šādu nostāju pauda Latvijas Krievu savienības (LKS) Rīgas domes deputāts Miroslavs Mitrofanovs.

Politiķis pauda nostāju, ka Rīgas domei un policijai esot jānodrošina kārtība, kādā cilvēki varētu doties pie pieminekļa. "Mēs nevaram atstāt cilvēkus pašplūsmā, jo cilvēku būs daudz un plūsma ir jākontrolē," sacīja Rīgas domes deputāts, papildinot, ka ar pašvaldības izpilddirektoru tiekot runāts par šiem jautājumiem.

"Mēs piekrītam, ka šodien nav vietas svinībām. Tomēr mēs uzstājam, ka Otrā pasaules kara upuru piemiņas pasākumi, tostarp

ziedu nolikšana memoriāla pakājē Pārdaugavā, nav pretrunā ar mūsdienu reālijām. Pretēji, tie kalpos pretkara prioritāšu nostiprināšanai," šodien izplatītajā paziņojumā skaidro LKS.

Kā aģentūra LETA noskaidroja Rīgas domē, pasākumu pie pieminekļa Pārdaugavā esot pieteikusi biedrība "9 maijs.lv". Iesniegums pašvaldībā vēl nav izskatīts.

Kā ziņots, Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) ir paziņojis, ka aicinās pilsētas pašvaldības izpilddirektoru nesaskaņot ikgadējo pasākumu 9.maijā pie padomju armijas karavīru pieminekļa Pārdaugavā.

Viņš mudināja pasākuma rīkotājus nemaz nenākt uz pašvaldību, lai pieteiktu šo pasākumu. Pat ja pašvaldībai neizdosies to aizliegt, tad netiks atļauta nekāda tirdzniecība, ēdināšana, skaņu pastiprinošas iekārtas un uguņošanas.

Šāds pasākums šobrīd būtu vērtējams kā nāves svinības, teica Staķis.

Arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K) aicinājis ikvienu Latvijas pašvaldību, tostarp arī Rīgas, neizsniegt atļaujas 9.maijā rīkot jebkādus ar tā saukto "Uzvaras dienu" saistītos publiskos pasākumus, informēja Tieslietu ministrija.

Bordāns norāda, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīms sācis karu pret Ukrainu un visu brīvo pasauli. Veicot karadarbību pret neatkarīgu valsti, Krievijas puses darbībās ir saskatāmas kara noziegumu pazīmes, jo īpaši attiecībā uz uzbrukumiem civiliedzīvotājiem, tostarp bērniem.

Šī pati Krievijas valsts ar tās pašreizējo režīmu ir Padomju Savienības tiesību un saistību mantiniece. Tie paši Krievijas tanki, kas Maskavā piedalās 9.maija "uzvaras parādē" Sarkanajā laukumā, šobrīd šauj uz ukraiņiem, norāda politiķis.

Bordāns pauda, ka šādos apstākļos jebkāda "Uzvaras dienas" atzīmēšana uzskatāma ne tikai par agresīvu, amorālu un sabiedrību šķeļošu, bet arī par rīcību, kas netieši attaisno ar Krievijas, kā PSRS tiesību un saistību mantinieces, uzbrukumu Ukrainā izdarītos kara noziegumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu