TVNET GRUPA un ReTV komandai pievienojas ukrainietes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Starp daudzajiem Ukrainas iedzīvotājiem, kuri ieradušies Latvijā, bēgot no kara, ir dažādu profesiju pārstāvji. Viņi šeit mēģina iedzīvoties, atrast vietu, kur dzīvot un arī darbu, kur strādāt. Pirms dažām dienām arī ReTV / TVNET kolektīvam pievienojās ukrainietes.

Viktorija, Kristīna un Jevgeņija ir dzimušas un uzaugušas Ukrainā. Daļu savas dzīves viņas veltījušas darbam televīzijā, producējot izklaidējošus raidījumus.

Kristīna Ljosa, Viktorija Dudčenko,  Jevgeņija Lagoda.
Kristīna Ljosa, Viktorija Dudčenko,  Jevgeņija Lagoda. Foto: No privātā arhīva

"Veidojām dažādus projektus, realitātes šovus vairākām valstīm – Ukrainai, arī Polijai un Krievijai. Mums bija projekts Krievijā, aizbraucām uz Krieviju filmēt, iefilmējām divas epizodes, bet tad mūsu valstī sākās karš," stāsta Kristīna Losja.

"No rīta piecēlāmies un vēl pat nezinājām, kas notiek dzimtenē. Sešos no rīta saņēmām zvanu no mājām, ka ir sācies karš. Mums tas bija šoks," neslēpj Viktorija Dudčenko.

"Pāris dienas vēlāk mēs pieņēmām lēmumu, ka mēs nevaram palikt Krievijā – mūsu vērtību skalā tā ir morāla robeža. Grūti būt agresora valstī, kura tagad iznīcina mūsu valsti. Mēs pieņēmām lēmumu, ka projektu neturpināsim un lauzīsim līgumu," tā Kristīna.

Ilgi nedomājot, ukrainietes salikušas mantas un meklējušas vietu, kur bēgt pa sauszemi, jo aviobiļetes uz sākotnēji iecerēto galamērķi Turciju bijušas pārāk dārgas.

Kristīna Losja, Viktorija Dudčenko, Jevgeņija Lagoda - žurnālistes no Ukrainas, kas tagad strādās Latvijā.
Kristīna Losja, Viktorija Dudčenko, Jevgeņija Lagoda - žurnālistes no Ukrainas, kas tagad strādās Latvijā. Foto: Publicitātes

"Mēs braucām un pat nesapratām, uz kurieni dodamies. Latviju, godīgi sakot, pat nebijām apsvērušas. Latvija, Lietuva, Igaunija, visas Baltijas valstis - mēs nekad nebijām tajās bijušas un pat nesapratām, kur mēs atradīsimies. Mēs braucām uz nekurieni," stāsta Viktorija.

"Robežpunktā Krievijas pusē mūs pratināja ar ļoti dīvainiem jautājumiem – kur mūsu vecāki, kā attiecas pret to [karu], kurš vainīgs karā, kurš ir Bandera, kur jūsu Zelenskis?!" atceras Kristīna

Uz Krievijas robežas dāmas pavadīja 30 garas stundas. Noslēgums veiksmīgs – šķērsota Latvijas robeža. Un tad nākamais solis – iekārtošanās viesnīcā. Tagad gan viņām ir cita dzīves vieta.

"Atradām dzīvokli, mums tagad ir tāda sava vietiņa, par kuru arī maksājam, jo mēs sapratām, ka ir ļoti daudz ukraiņu bēgļu, kuriem piedāvātā Latvija palīdzība ir vairāk nepieciešama. Taču mums ir iekrājumi," norāda Viktorija.

Nu Latvijā atradušas arī iespēju pelnīt. Viņas turpmāk gatavos sižetus un rakstus ReTV un TVNET GRUPA.

"Protams, ir jāpārprofilējas, esam nākušas no izklaidējoša satura, bet mēģināsim veidot ziņas. Tas mums ir ne tikai darbs, bet tāda kā misija. Mēs nevaram palīdzēt tur, bet varam kaut kādu pienesumu sniegt ar informāciju, vārdiem, faktiem," saka Viktorija. Tas esot svarīgi arī tādēļ, ka Latvijā esot gana daudz krievvalodīgo, kurus nepieciešams informēt.

Sekojiet līdzi TVNET GRUPA jauno kolēģu materiāliem! Lūk, pirmos jau varat skatīt rakstos zemāk:

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu