NBS komandieris: Latvija izvēlējusies pareizu valsts aizsardzības stratēģiju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.
Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš. Foto: Zane Bitere/LETA

Krievijas veiktais karš Ukrainā ir pierādījis, ka Latvija izvēlējusies pareizu valsts aizsardzības stratēģiju, Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" pauda Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Viņš atzīmēja, ka Latvijas stratēģija ietver plašu spēku pielietošanu, būvējot aizsardzības sistēmu. Tas nozīmē, ka iesaistās visas valsts struktūras, nevalstiskās struktūras un arī sabiedrība, kas pašlaik arī ir ļoti svarīgs faktors arī Ukrainā.

No militārā viedokļa Latvija ir lietojusi spēju pakāpenisko ieviešanu, kas nozīmē, ka plašā mērogā tiek ieviestas viegli ieviešamas sistēmas, piemēram, prettanku spējas, pretgaisa aizsardzības ieroči minimālā distancē, plaša apbruņošana ar vienādas sistēmas ieročiem.

Šāda veida shēmas darbība Ukrainā apliecina, ka Latvijas stratēģija ir pareiza, uzsver Kalniņš.

Runājot par publiskajā telpā izskanējušajiem argumentiem, ka Baltijas valstis vajag nodrošināt ar savām pretgaisa aizsardzības sistēmām vidējā distancē, NBS komandieris pauda, ka īstermiņā šo problēmu varētu atrisināt ar šeit notiekošām mācībām vai partneru sistēmu īslaicīgu vai ilglaicīgu dislokāciju.

Reizē arī šodien Latviju ar vidēja attāluma pretgaisa aizsardzības sistēmām nodrošina tās tuvākie NATO kaimiņi, piemēram, Polija. Tomēr, ja šāda veida sistēmu izvietotu Latvijā, palielinātos tās darbības blīvums un uzlabotos darbības efektivitāte. Tāpat Kalniņš norādīja, ka kā pretgaisa aizsardzības sistēma lietojama arī aviācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu