Profesore: Grozījumi rezidentūras noteikumos nerisina visus ar to saistītos jautājumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka/LETA

Veselības ministrijas (VM) izstrādātie grozījumi rezidentūras noteikumos nerisina visus ar rezidentiem saistītos jautājumus, šādu viedokli pauda Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Rezidentūras studiju fakultātes dekāne, profesore Ilze Grope.

Pirms pāris mēnešiem vairākas slimnīcas un arī augstskolas pauda bažas, ka izmaiņas paredz maksas rezidentūras vietu samazinājumu, kā rezultātā daudzi jaunie ārsti-rezidenti Latvijā nevarēšot iegūt savu iecerēto specialitāti un būs spiesti meklēt iespējas izglītību pabeigt ārvalstīs, iespējams, tur arī paliekot. Tas nozīmētu, ka Latvijā būtu vēl lielāks speciālistu trūkums medicīnā nekā tas ir patlaban.

Tāpat tika atzīmēts, ka maksas rezidentiem par pilna laika darbu netika nodrošināts atalgojums un līdz ar to arī sociālās garantijas.

Rezultātā nākamā gada budžetā tika rasti 5,6 miljoni eiro, lai no 2022.gada visiem maksas rezidentiem tiktu nodrošināts atalgojums tādā pašā līmenī kā pārējiem rezidentiem.

Patlaban VM virza apstiprināšanai valdībā grozījumus noteikumos par rezidentu uzņemšanas, sadales un finansēšanas kārtību. Kā apgalvo ministrija, pēc izmaiņām rezidentūras vietu un specializācijas plānošana būs augstskolām elastīgāka un ārstiem labvēlīgāka.

Grope uzskata, ka izstrādātie grozījumi viennozīmīgi ir solis uz priekšu. Problēmjautājumi tiek risināti, taču, viņasprāt, darba kārtībā ir arī citi aspekti, kuriem vēl nepieciešams rast risinājumu.

Grope norādīja, ka būtu nepieciešams panākt, ka katram par valsts līdzekļiem izskolotajam mediķim ir iespēja studēt valsts budžeta rezidentūrā.

Tāpat grozījumi nerisina jautājumu, kas saistīts ar iespējām pēc rezidentūras absolvēšanas strādāt ne tikai valsts un pašvaldības veselības aprūpes iestādēs, bet jebkurā ārstniecības iestādē, kas Latvijas iedzīvotājiem sniedz valsts apmaksātus medicīnas pakalpojumus. Patlaban stomatoloģijā, otorinolaringoloģijā, oftalmoloģijā, plastiskajā ķirurģijā un citās specialitātēs ir ierobežotas iespējas atstrādi veikt valsts un pašvaldības ārstniecības iestādēs, atzīmēja augstskolas pārstāve.

Viņasprāt, neatrisināts palicis arī jautājums par atalgojumu mācībspēkiem ārstniecības iestādēs un pašā universitātē, kas attīstoties nozarei, pieaugot prasībām apmācībā un sekojot pasaules labākajām tendencēm programmu pilnveidē ir palicis nemainīgs no 2011.gada un šobrīd nav motivējošs.

Grope ir gandarīta par to, ka VM kopā ar nozari izdevies panākt uzlabojumus rezidentu izglītībā, par ko nozare esot pateicīga, taču šiem trīs būtiskajiem aspektiem būtu nepieciešams rast risinājumu un noteikt laika rāmi to ieviešanai.

Jau rakstīts, ka grozījumi paredz, ka rezidentūras vietu skaita plānošanā tiek ņemta vērā augstskolu sniegtā informācija par plānoto medicīnas studiju absolventu skaitu kārtējā gadā. Tā kā uz rezidentūras vietām pretendē ne vien ārsti, kas absolvējuši studijas par valsts budžeta līdzekļiem, bet arī medicīnas studiju absolventi, kuru apmācību pilnā apmērā sedz juridiska vai fiziska persona, tad rezidentūras vietu skaita noteikšanā paredzēts vērtēt kopējo, ne vien no valsts budžeta finansēto medicīnas studiju absolventu skaitu.

Tāpat tiks ņemts vērā arī ārstniecības iestāžu pieprasījums pēc rezidentiem dažādās specialitātēs.

Grozījumi paredz arī izmaiņas attiecībā uz atstrādes nosacījumiem rezidentiem, kuri specialitāti apguvuši valsts apmaksātajā rezidentūras programmā. Noteikts, ka pēc rezidentūras programmas pabeigšanas atstrāde veicama trīs gadus piecu gadu periodā, taču periodu pagarinās, ja persona saņem maternitātes, paternitātes vai vecāku pabalstu. Līdz šim bija noteikts, ka atstrāde jāveic turpmākajos trīs gados pēc rezidentūras pabeigšanas

Vienlaikus noteikumos precizēts, ka atstrādes laiku summē, ja ir darbs specialitātē un papildus tiek veikts pasniedzēja darbs augstskolā vai zinātniskais darbs. Elastīgāki padarīti arī finanšu saistību izpildes nosacījumi, ja persona ir mainījusi rezidentūras programmu un pēc tās apguves veic atstrādi atbilstoši nosacījumiem.

Šogad maksas rezidentiem valsts sāk maksāt atalgojumu, tāpēc noteikumu projektā atrunāta kārtība maksas rezidentūras plānošanai augstskolās. Kā aģentūrai LETA skaidroja informēja VM Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders, plānotās maksas vietas universitātēm būs jāsaskaņo ar VM. Tāpat augstskolām būs jāsniedz garantija maksas rezidentu atalgojuma nodrošināšanai.

Plānotās maksas vietas universitātēm būs jāsaskaņo ar Veselības ministriju. Tāpat augstskolām būs jāsniedz garantija maksas rezidentu atalgojuma nodrošināšanai.

Grozījumi arī paredz precizēt 30% reģionālās piemaksas izmaksu rezidentiem, nosakot, ka 30% piemaksu aprēķinās atbilstoši nostrādātajam darba apjomam attiecīgajā mēnesī reģionā, tādējādi piemaksas saņemšanas nosacījumus padarot līdzsvarotākus visiem rezidentiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu