VDD aizturējis vēl vienu personu, kura "Facebook" slavināja Krievijas kara noziegumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Valsts drošības dienests (VDD) ir aizturējis kādas sociālā tīkla "Facebook" tematiskās grupas izveidotāju un administratoru, jo viņš sistemātiski attaisnojis un slavinājis Krievijas bruņoto spēku Ukrainā pastrādātos kara noziegumus.

22.martā dienests sācis kriminālprocesu saistībā ar ierakstiem konkrētajā tematiskajā grupā, kurā VDD konstatējis arī aktivitātes, kas vērstas uz naida izraisīšanu pret latviešiem un ukraiņiem, aģentūru LETA informēja VDD.

Kriminālprocess sākts pēc diviem Krimināllikuma pantiem - par kara noziegumu un noziegumu pret mieru publisku attaisnošanu un slavināšanu, kā arī nacionālā un etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu.

Ceturtdien VDD minētā kriminālprocesā veica procesuālās darbības objektā Rīgā, kuru gaitā aizturēta viena persona.

Aizturētā persona ir minētās tematiskās grupas izveidotājs un administrators, kura darbības rezultātā neierobežotam cilvēku lokam bija pieejams saturs, kas attaisno un slavina Krievijas bruņoto spēku veiktos noziegumus Ukrainā.

Minētajai tematiskajai grupai ir vairāk nekā 25 000 sekotāju, turklāt tās saturs pieejams ikvienam "Facebook" lietotājam.

Izmeklēšana šajā lietā turpinās, un VDD sniegs papildu informāciju par tās gaitu atbilstoši kriminālprocesa virzībai.

Netiek atklāts arī konkrētās grupas nosaukums, taču LETA pārliecinājās, ka "Facebook" ir grupa ar nosaukumu "Криминальная Латвия" (Kriminālā Latvija), kurā reģistrējušies aptuveni 27 000 dalībnieku un šī grupa apturējusi savu darbību tieši ceturtdien.

Grupā atrodami naidīgi un Krievijas sākto karu atbalstoši vēstījumi. Patlaban grupas aprakstā nav pieejama informācija par tās administratoriem.

"Facebook" atrodamas vairākas Latvijā veidotas tematiskās grupas, kuru dalībnieki nereti pauž prokremliskus vēstījumus, tostarp saistībā ar karu Ukrainā. Šādu grupu dalībnieku skaits ir atšķirīgs - no dažiem desmitiem līdz vairākiem tūkstošiem. Grupās tiek diskutēts par rusofobijas izpausmēm Latvijā, ievietoti ieraksti, kas vēsta par Latviju kā neizdevušos valsti.

Līdz šim VDD publiski sniegtā informācija liecina, ka VDD izmeklē septiņus kriminālprocesus saistībā ar atbalsta paušanu Krievijas agresijai Ukrainā un šajās lietās kopumā iesaistītas astoņas personas.

Vienā no izmeklētajām lietām par Krievijas sāktā kara atbalstīšanu apcietinājums piemērots blogerim Kirilam Fjodorovam. Tāpat viena no lietām ir pret 16.martā leģionāru piemiņas pasākumā Rīgā, pie Brīvības pieminekļa aizturēto sievieti.

Citā lietā 9.martā tiesa piemērojusi drošības līdzekli - apcietinājumu - Aivim Vasiļevskim, kuru tur aizdomās par Krievijas īstenoto kara noziegumu attaisnošanu, bet iepriekš viņš bijis pamanāms Covid-19 noliedzēju aktīvists. Viņš ir viens no četriem "garīgās attīstības un dziedniecības centra" "DVS Urantija" pārstāvjiem, kuriem inkriminē Krievijas īstenoto kara noziegumu Ukrainā attaisnošanu. Latvijas Televīzija ziņoja, ka viens no četrotnes ir arī Aivja tēvs, "dziednieks" Ventis Vasiļevskis.

24.februāra agrā rītā Krievijas prezidents Vladimirs Putins deva rīkojumu sākt iebrukumu Ukrainā. Sākotnēji tika bombardēti militārie objekti, bet vēlāk sākās arī uzbrukumi apdzīvotām vietām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu