Krievija pašlaik nerada tiešu apdraudējumu NATO dalībvalstīm, uzsver Stoltenbergs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Foto: Paula Čurkste/LETA

Krievija pašlaik nerada tiešu apdraudējumu NATO dalībvalstīm, ceturtdien, 24. martā, paziņojis alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Mēs esam spēcīgākā savienība pasaulē," viņš ceturtdien paziņoja žurnālistiem NATO samitā, kurā alianses valstu līderi apspriež jau mēnesi ilgušo Krievijas iebrukumu Ukrainā.

"Kamēr mēs esam kopā, mēs esam drošībā," teicis Stoltenbergs, kura amata termiņu NATO līderi ceturtdien pagarināja par vienu gadu līdz 2023.gada 30.septembrim.

Vienlaikus viņš atkārtoti uzsvēra, ka, neskatoties uz savu militāro pārākumu, NATO negrasās iesaistīties karā Ukrainā.

"Mēs esam atbildīgi par to, lai šis konflikts paliktu Ukrainas robežās, lai neradītu vēl vairāk ciešanu, vēl vairāk nāves, vēl vairāk iznīcības," Stoltenbergs paskaidroja.

NATO ģenerālsekretārs atzina, ka pārāk bīstama būtu lidojumu aizlieguma zona, uz kuras noteikšanu virs Ukrainas uzstāj Kijiva. "Lai noteiktu lidojumu aizlieguma zonu, mums būtu jāuzbrūk Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmām Krievijā, Baltkrievijā un Ukrainā, kā arī jābūt gataviem notriekt Krievijas lidmašīnas," viņš klāstīja, paskaidrojot, ka "tad rastos ļoti lieli draudi visaptverošam karam starp NATO un Krieviju, un tas novedīs pie vēl vairāk nāves un postījumu".

Tomēr Stoltenbergs arī brīdināja Krieviju nesaasināt situāciju Ukrainā, cita starpā izmantojot ķīmiskos ieročus, jo

"jebkāda ķīmisko ieroču lietošana pašā būtībā izmainīs konflikta raksturu - tas kļūs par nežēlīgu starptautisko tiesību pārkāpumu un tam būs plašas un nopietnas sekas".

Viņš piebilda, ka jebkādu ķīmisko vielu izkaisīšana Ukrainā rada riskus, ka tās var nonākt arī NATO teritorijā, tomēr, kāda konkrēti varētu būt atbilde, viņš neprecizēja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu