Krievijas prasība maksāt par naftu un gāzi rubļos ir līguma pārkāpums, norāda Leiena

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena piedalās preses konferencē Rīgas Tehniskajā universitātē.
Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena piedalās preses konferencē Rīgas Tehniskajā universitātē. Foto: Paula Čurkste/LETA

Krievijas prasība, lai valstis, kuras tā uzskata par nedraudzīgām, maksā par Krievijas dabasgāzi un naftu rubļos, ir vienpusējs lēmums un klajš līguma pārkāpums, ceturtdien, 24. martā, paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

"Tas būtu vienpusējs lēmums un klajš līguma pārkāpums, un tas būtu mēģinājums apiet sankcijas," Eiropas Savienības (ES) samita sākumā Briselē sacīja Leiena.

"Mēs neļausim apiet mūsu sankcijas (..), laiks, kad energoresursus varēja izmantot, lai mūs šantažētu, ir beidzies," uzsvēra Leiena.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien paziņoja, ka Krievija par gāzes piegādēm "nedraudzīgām valstīm", tostarp visām Eiropas Savienības dalībvalstīm, maksājumus pieņems tikai rubļos.

Lēmums saistīts ar starptautiskajām sankcijām, kuras noteiktas Krievijai saistībā ar tās mēnesi ilgušo iebrukumu Ukrainā.

Kremlis cenšas mazināt plašo sankciju ietekmi uz Krievijas ekonomiku. Sankcijas ir vērstas gan pret valsts centrālo banku un tās ārējām rezervēm, gan bankām un uzņēmumiem, gan piegāžu ķēdēm, kā arī likušas no valsts aiziet daudziem Rietumu uzņēmumiem.

Pēc Putina paziņojuma rubļa vērtība, kas pēdējā mēneša laikā ir kritusies, pieauga gan pret ASV dolāru, gan eiro. Arī gāzes cenas kāpa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu