Aizdomās par narkotisko vielu lietošanu policija Jelgavā pārbauda deviņus jauniešus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Valsts policijas (VP) darbiniekiem, Valsts robežsardzes kinologiem un dienesta suņiem veicot preventīva rakstura pārbaudes vairākās Jelgavas izglītības iestādēs, deviņi jaunieši nogādāti uz medicīnisko pārbaudi, informēja VP Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Dace Kalniņa.

Pārbaudes laikā dienesta suņi norādīja uz deviņiem jauniešiem, kuri aizdomās par atrašanos narkotisko vai psihotropo vielu iespaidā tika nogādāti uz medicīnisko pārbaudi ārstniecības iestādē, kā arī policijā par minēto faktu ir sākti deviņi administratīvo pārkāpumu procesi. Septiņi no jauniešiem bija nepilngadīgi.

Kalniņa skaidroja, ka par dažādiem likumpārkāpumiem policisti ir sākuši 15 administratīvo pārkāpumu procesus.

Pamatojoties uz Narkotisko un psihotropo vielu un zāļu, kā arī prekursoru likumīgās aprites likuma 48.panta pirmo daļu par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu lietošanu, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no 50 līdz 280 eiro, turklāt pozitīvu ķīmiski-toksikoloģisko izmeklēšanas rezultātu gadījumā ir jāsedz arī izmeklējumu izmaksas.

Tāpat pārbaudes laikā policisti konstatēja, ka trīs jaunieši pie sevis glabā elektroniskās smēķēšanas ierīces, viens jaunietis - zelējamo tabaku, viena jauniete - tabakas izstrādājumus un viena jauniete - cigarešu paciņu, kurā atradās septiņas cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes markām, tādējādi pārkāpjot Bērnu tiesību aizsardzības likuma 48.panta pirmo daļu, kas nosaka, ka bērns nedrīkst glabāt tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un to uzpildes tvertnes.

Kalniņa informēja, ka arī šajos gadījumos tika sākti administratīvo pārkāpumu procesi.

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 78.panta otrās daļas par tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču vai to uzpildes tvertņu iegādāšanos vai glabāšanu, ja to izdarījis bērns, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu 15 eiro.

Kalniņa piebilda, ka policija aktīvi strādā narkotisko un psihotropo vielu nelegālās aprites apkarošanas jomā un pārbaudes turpināsies. Pārbaužu mērķis ir atklāt, vai jaunieši lieto apreibinošas vielas, kā arī brīdināt par atbildību un novērst lietošanu turpmāk.

Likumsargi atgādina, ka narkotisko un psihotropo vielu lietošana, glabāšana un arī tirgošana ir nopietns pārkāpums, atbilstoši nodarījuma smagumam par to paredzēta administratīvā vai kriminālatbildība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu