Pētnieks: Krievijas spēka struktūru grupējumi meklē iespējas gāzt Putinu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas armijas karavīrs. Ilustratīvs attēls.
Krievijas armijas karavīrs. Ilustratīvs attēls. Foto: Vectorkel/Shutterstock

Pēdējās nedēļās no sabiedrības acīm pazuduši vairāki Krievijas spēka struktūru vadītāji. No amatiem atstādinātas augstas Nacionālās gvardes un Federālā drošības dienesta amatpersonas. Tie ir Putinam lojāli ielikteņi, kas tagad zaudējuši viņa uzticību. Represijas pret šiem cilvēkiem ir arī brīdinājums pārējiem sistēmā strādājošajiem.

Kamēr Putins izrēķinās ar tiem, ko vaino katastrofā Ukrainā, aug neapmierinātība kā armijā, tā Krievijas drošības dienestā. Tur darbinieki gadiem ilgi pacieta un atbalstīja valsts transformāciju totalitārismā, taču karš un ekonomikas kritiens bezdibenī viņus piespiedis meklēt ceļu Putina gāšanai, uzskata pētnieki, kas ikdienā sazinās ar cilvēkiem Krievijas dienestos.

No visiem Krievijas specdienestiem Vladimirs Putins visvairāk paļaujas uz FSB- Federālo drošības dienestu. Kad Putins 1998. gadā uz īsu brīdi kļuva par tā vadītāju, viņš izveidoja jaunu struktūrvienību - spiegošanai un Krievijas interešu īstenošanai bijušajās Padomju Savienības valstīs. Nodaļa darbojas joprojām. Tieši tai bija jāvervē aģenti Ukrainā, un tā ziņoja Putinam par iespējamajiem kara scenārijiem.

Divas nedēļas pēc Krievijas iebrukuma, kļuva skaidrs, ka kara gaita Ukrainā neatbilst Maskavas plāniem. FSB sākās tīrīšanas. Krievijas neatkarīgie žurnālisti ziņoja par augsta līmeņa amatpersonu arestēšanu par spiegošanu atbildīgajā nodaļā. Arestēja tās vadītāju, kādreizējo Putina līdzgaitnieku Sanktpēterburgā, Sergeju Besedu.

Žurnālisti noskaidroja, ka pamats aizturēšanai bija aizdomas par izsaimniekotiem pieciem miljardiem dolāru, kas bija paredzēti FSB darbībām Ukrainā.

Bet dienests savos ziņojumos bija arī izpušķojis panākumus Ukrainā un pārspīlējis to, cik vienkārši būtu valsti ieņemt.

Besedam ir liela pieredze Ukrainas iekšējās politikas ietekmēšanā. Viņš bija prokremliskā prezidenta Viktora Janukoviča padomnieks laikā, kad viņu gāza Maidāna revolūcija. Kara plānos Krievija paredzēja, ka ātri okupēs Ukrainu, bet iedzīvotāji protestēs , tāpēc nāksies savaldīt pūļus. cīnīties Uz Ukrainu nosūtīja Nacionālās gvardes jeb Rosgvardijas karavīrus. Viņi trenēti nemieru un protestu apspiešanai, nevis militārām operācijām karalaukā.

Arī Rosgvardijas vadībā sākušās tīrīšanas. Tās vadītājs Viktors Zolotovs atstādinājis savu vietnieku Romānu Gavrilovu. Ir ziņas, ka arī Gavrilovs aizturēts par Ukrainas karam paredzētās naudas piesavināšanos. Arī pats Zolotovs jau divas nedēļas nekur publiski nav redzēts pēc tam, kad pasākumā baznīcā sāka taisnoties par neveiksmēm Ukrainā.

Tikpat ilgi TV ekrānos nebija redzēti arī Krievijas Bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs un aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu. Ukrainas iekšlietu ministrs Arsens Avakovs izplatījis ziņas, ka Šoigu sasirdzis. Pēc viņa rakstītā sociālajā tīklā “Telegram”, tādi paši simptomi - sāpes sirds rajonā - ir arī armijas ģenerālštāba priekšnieka vietniekam Igoram Kostjukovam.

Tāpat kā armijas vadība un aizsardzības ministrs, sabiedrībā nav parādījies arī FSB priekšnieks Aleksandrs Bortņikovs. Viņi redzēti tikai Putina ekrānā attālināto Drošības padomes sapulču laikā. Acīgi vērotāji gan pamanījuši, ka divās sapulcēs Bortņikovam ir identisks apģērbs. Arī ekrānā redzamais Šoigu raisīja aizdomas, ka tas ir vecs ieraksts. Sestdien Krievijas aizsardzības ministrija publicēja jaunu video ar Šoigu, bet nav zināms, kad tieši tas filmēts.

Ārvalstu dienesti palīdz radīt neuzticību Krievijas elitē. Ukraiņi apgalvo, ka iegūst informāciju pa tiešo no FSB, un tas palīdzējis novērst Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska slepkavības mēģinājumus. Tagad krievi savās rindās meklē nodevējus un tos, kas slepenus plānus apspriež nedrošos kanālos. Ukraiņi izplatīja informāciju par plānu Vladimiru Putinu prezidenta krēslā nomainīt pret FSB vadītāju Aleksandru Bortņikovu. No ASV avotiem noplūda ziņas, ka Šoigu plāno apvērsumu.

Sergejs Šoigu ir viens no tuvākajiem Putina līdzgaitniekiem. Viņš pat minēts kā iespējamais Krievijas prezidents pēc Putina. Iespējams, ka tieši viņam ir liela loma kara sākšanā ar Ukrainu.

Caur sev pietuvinātu cilvēku un uzņēmumu loku šīs amatpersonas no aizsardzības līgumiem nosmēla 10 - 30%. No pārbaudošajām iestādēm iegūtas ziņas liecina, ka pazuduši līdz pat 70 miljardiem eiro.

Vladimiram Osečkinam ir labi sakari ar FSB darbiniekiem. pēc viņu ziņām Šoigu kūdījis prezidentu sākt karu, jo pēc uzvaras vairs nebūtu iespējams aprēķināt izsaimniekotās naudas daudzumu vai noskaidrot to, cik nolietota vai labi uzturēta tehnika bijusi. Taču karš korupcijas sekas izgaismojis vēl vairāk.

Vladimira Osečkina vadītā organizācija pērn demonstrēja un pierādīja , ka Krievijas cietumos notiek spīdzināšanas. Pētniecības laikā viņš nodibināja kontaktus ar cilvēkiem FSB iekšienē. Tagad šie paši avoti viņam ziņo par iestādē notiekošo, un vairāki noplūdušie fakti apstiprinājušies.

Ja dienestu iekšienē top kāda sazvērestība Putina gāšanai, tad šos plānus to autori sargā labāk, nekā militāros noslēpumus par karu Ukrainā, par ko rietumi zināja jau mēnešiem ilgi. Arī tagad no slepenā dienesta turpina noplūst informācija par scenārijiem, kā Krievija apsver rīkoties Ukrainas neveiksmes piesegšanai.

Krievijas drošības dienesta analītiķi gatavo plānus uzbrukumam Moldovai, kas potenciāli varētu nest ātru un vienkāršu uzvaru, kas Kremlim šobrīd tik ļoti vajadzīga. Darbiniekiem uzdots pētīt arī scenārijus karam Japānā. Baltijas valstīs un Polijā.

Augošo neapmierinātību apstiprina arī sociālajos tīklos publicētas fotogrāfijas ar oficiālām vēstulēm, ko saņem dienestu darbinieki. Tajās viņi brīdināti par diversantiem, kas darbojas iestāžu iekšienē un izplata nepatiesu informāciju par karu Ukrainā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu