Pētījums: mākslīgie saldinātāji palielina vēža risku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Ēdieni un dzērieni, kas satur mākslīgos saldinātājus, varētu palielināt vēža risku, noskaidrots jaunā pētījumā.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “PLOS Medicine”, noskaidrots, ka produkti, kas satur plaši izmantotus mākslīgos saldinātājus aspartāmu un acesulfāmu K, palielināja vēža risku par 13%. Krūts vēža sakarā šis risks izrādījās pat vēl lielāks – 22%, vēstīts izdevumā “UPI”.

“Mākslīgie saldinātāji, kurus izmanto daudzi ēdienu un dzērienu zīmoli visā pasaulē, ir saistīti ar palielinātu vēža risku. Mūsu pētījums sniedz nozīmīgu informāciju par to, kā šie uztura bagātinātāji ietekmē veselību,” atklājumu komentēja viena no pētījuma autorēm Matilde Tuvjēra.

Mākslīgie saldinātāji ir domāti, lai samazinātu cukura daudzumu un kalorijas, saglabājot produkta saldo garšu. Arī iepriekšējos pētījumos ir parādīts mākslīgo saldinātāju kaitīgums un, piemēram, aspartāma saikne ar diabētu un lieko svaru.

Savukārt kādā senākā pētījumā atrasta saikne starp mākslīgo saldinātāju “Splenda” un palielinātu leikēmijas jeb asins vēža risku. Tiesa, jāņem vērā, ka arī parastais cukurs ir saistīts ar diabētu un dažādu veidu vēžiem.

Šajā pētījumā zinātnieki izanalizēja 102 865 franču pieaugušo sniegto medicīnas vēsturi un informāciju par uzturu, dzīvesveidu un citām ar veselību saistītām lietām. Pētījumā arī tika aplēsts, cik daudz ar mākslīgo saldinātāju papildinātus ēdienus un dzērienus katrs pētījuma dalībnieks vidēji uzņem 24 stundu periodā.

3358 pētījuma dalībniekiem 3358 bija diagnosticēts kaut kāda veida vēzis. No viņiem 601 cilvēks mākslīgos saldinātājus patērēja lielos daudzumos, bet 744 mazos daudzumos. Pēc vēl citu faktoru apsvēršanas noskaidrojās, ka tie, kuri mākslīgos saldinātājus patērē lielākos daudzumos, ir lielāka vēža riska priekšā nekā tie, kuri mākslīgos saldinātājus nepatērē vai dara to mēreni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu