Turcijas ārlietu ministrs: Miera sarunas starp Ukrainu un Krieviju sasniegušas "visnozīmīgāko progresu"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas un Krievijas miera sarunas Turcijā.
Ukrainas un Krievijas miera sarunas Turcijā. Foto: SCANPIX

Miera sarunas starp Ukrainas un Krievijas delegācijām Stambulā ir sasniegušas kopš sarunu sākuma "visnozīmīgāko progresu" ceļā uz pamieru, otrdien paziņoja Turcijas ārlietu ministrs Mevluts Čavušoglu.

"Esam ārkārtīgi priecīgi ar katru kārtu redzēt arvien lielāku abu pušu tuvināšanos," teica Čavušoglu, uzsverot, ka prioritāte ir "pēc iespējas ātrāka pamiera panākšana un ceļa pavēršana ilgtermiņa politiskam risinājumam".

"Šodienas sanāksmē mēs redzam progresu uz šo mērķi," viņš sacīja, piebilstot, ka nākamajā posmā gaidāma Ukrainas un Krievijas ārlietu ministru tikšanās, lai panāktu savstarpēju saprašanos un veidotu pamatu abu valstu prezidentu sarunām.

Turcija ir mudinājusi abas puses izsludināt pamieru un veicināt humāno koridoru veidošanu, piebilda Čavušoglu.

Jau vēstīts, ka Ukrainas un Krievijas delegācijas otrdien Turcijā notikušajās sarunās vienojušās jautājumu par Krimu un Donbasu izskatīt atsevišķi, bet Ukraina ir gatava piekrist ārpusbloka valsts statusam, ja tai ir stingras vairāku valstu drošības garantijas.

Krievijas pārstāvis sarunās Stambulā Vladimirs Medinskis Krievijas un Ukrainas sarunas nodēvēja par konstruktīvām. Ukrainas prezidenta birojs pavēstīja, ka nākamā sarunu kārta var notikt jau šovakar.

Savukārt Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu otrdien apgalvojis, ka Krievija pamatā izpildījusi tā dēvētās specoperācijas pamatuzdevumus un tagad koncentrēsies uz Donbasa "atbrīvošanu".

Arī Krievijas aizsardzības ministra vietnieks Aleksandrs Fomins Stambulā paziņoja, ka ir nolemts radikāli "samazināt militāro aktivitāti Kijivas un Černihivas apkaimē", lēmumu pamatojot ar to, ka sarunas par Ukrainas neitralitātes statusa līgumu ir sasniegušas praktisku stadiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu