Aptauja: 70% gadījumu pusaudžu labsajūtu ietekmē uzticēšanās ģimenē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ģimene ar bērniem. Ilustratīvs foto
Ģimene ar bērniem. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

70% gadījumu pusaudžu labsajūtu ietekmē uzticēšanās ģimenē, savukārt ceturtdaļa aptaujāto pusaudžu novērtē brīvību un laiku vienatnē, liecina Bērnu un pusaudžu resursu centra (BPRC) un būvkompānijas "Merks" veiktā aptauja.

Kā aģentūru LETA informēja aptaujas veicēju pārstāve Marta Mielava, kā citus svarīgus faktorus pusaudži min māju sajūtu, drošību, komfortu un mājdzīvniekus.

Aptaujas dati liecina, ka 45% gadījumu galvenais priekšnosacījums, lai gribētos uzturēties mājās, ir ģimenes klātbūtne.

Bērni, kas dzīvo ar abiem vecākiem, mājās jūtas labāk, ir mazāk domstarpību, grūtību, un notiek labprātīga iesaiste mājas pienākumos.

Savukārt pusaudži, kuru vecāki dzīvo šķirti, biežāk saskaras ar grūtībām savstarpējā komunikācijā un sapratnē, kas ietekmē vispārējo labsajūtu mājās. Pēc Mielavas paustā, no tā var secināt, ka īpaši svarīgi ir sniegt atbalstu arī vecākiem, kuri audzina bērnus vieni vai atsevišķi, lai viņi varētu būt labāks resurss saviem pusaudžiem. Aptauja, kurā piedalījās vairāk nekā 1200 pusaudžu, atklājies arī tas, ka pusaudžu labsajūtai mājās mūsdienu tehnoloģijām un viedierīcēm ir salīdzinoši maza loma.

BPRC vadītāja Liene Dambiņa norāda, ka aptauja atspoguļo centra speciālistu darba pieredzi, un apliecina, cik svarīgi palīdzību sniegt ne tikai pusaudzim, bet arī viņa ģimenei. Viņa uzsvēra, ka pusaudža vecums ir izaicinošs laiks, kurā bērns piedzīvo lielas pārmaiņas.

"Ne velti mūsu centros visā Latvijā pēc palīdzības gada laikā vēršas vairāk nekā pusotrs tūkstotis pusaudžu. Iemesli ir dažādi, bet bieži vien attiecības ģimenē tiek minētas kā vienas no grūtībām. Arī vecākiem attiecību veidošana ar pusaudzi ir pārbaudījums, kad var pārņemt apjukums un bezspēcība," atzīmē Dambiņa.

Taču pusaudzim tieši ģimene ir pats vērtīgākais resurss, tāpēc svarīgi šajā trauslajā periodā ar pacietību un izpratni pieņemt savu pusaudzi.

"Vislabāk tas izdosies, ja tiks stiprināts arī vecāku resurss, sniedzot informāciju un atbalstu," piebilst Dambiņa.

Līdz ar pētījuma rezultātu paziņošanu BPRC un "Merks" sāk kampaņu "Viss sākas no mājām", pievēršot uzmanību pusaudžu emocionālajai labsajūtai mājās. Kampaņas laikā Vērmanes dārzā ir izvietota vides instalācija "Durvis uz pusaudža istabu", pievēršot arī garāmgājēju uzmanību šai tēmai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu