FKTK: Latvijas finanšu sektors patlaban spēj noturēt kiberdrošības līmeni

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Latvijas finanšu sektors patlaban spēj noturēt kiberdrošības līmeni, otrdien Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) rīkotajā vebinārā par kiberdrošības riskiem finanšu sektorā sacīja FKTK Finanšu inovāciju departamenta galvenais informācijas sistēmu auditors Arnis Šinka.

Joprojām vairāk incidentu ir saistīti ar dažādām informācijas sistēmu avārijām, bet kiberdošības incidentu skaits nav būtiski palielinājies un finanšu sektors patlaban spēj noturēt kiberdrošības līmeni, apgalvoja Šinka.

Viņš piebilda, ka visbiežāk notiek mēģinājumi veikt pakalpojumatteices uzbrukumus jeb DDOS, sarīkot datu noplūdi, kā arī ļaunprātīgi izmantot infrastruktūru, taču situācija visās finanšu iestādēs ir stabila un kontrolēta.

"Cert.lv" kiberdrošības eksperts Gints Mālkalnietis pastāstīja, ka pēdējās nedēļās Latvijā novērots daudz vairāk kiberuzbrukumu, bet tie joprojām ir ļoti vienkārši, zema līmeņa.

Notiek mēģinājumi izmantot tās nepilnības, ko iepriekš pieļāvuši informācijas sistēmu izstrādātāji, taču nekādi jauni un lieli drošības "caurumi" Latvijā nav konstatēti, pauda Mālkalnietis.

“Swedbank” Digitālās stratēģijas vadītājs Ģirts Bērziņš atzina, ka bankas ir viens no "pievilcīgākajiem" kiberuzbrukumu mērķiem, taču rezultatīvākie uzbrukumi parasti notiek pret pakalpojumu lietotājiem, kuri ir neaizsargātāki un mazāk pieredzējuši.

Bērziņš atzina, ka šo lietotāju aizsardzība ir viens no lielākajiem nākotnes izaicinājumiem. "Joprojām nepieciešams apmācīt un aizsargāt vājāko posmu - cilvēku," teica Bērziņš.

Arī Mālkalnietis piekrita, ka daudziem iedzīvotājiem joprojām ir problēmas kibertelpā atpazīt "kaitīgas lietas", piemēram, tie nespēj atpazīt dažādas viltotas investīciju platformas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu