Rajevs: Krievija koncentrēsies uz Ukrainas karaspēka grupējuma aplenkšanu Donbasa reģionā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Krievija noteikti koncentrēsies Ukrainas karaspēka grupējuma aplenkšanai Donbasa reģionā, taču patlaban ukraiņiem nav pietiekamu spēku palīdzēt savējiem izvairīties no iespējamā aplenkuma, teica bijušais Latvijas Sauszemes spēku komandieris, atvaļinātais pulkvedis Igors Rajevs.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu otrdien apgalvojis, ka Krievija pamatā izpildījusi tā dēvētās specoperācijas pamatuzdevumus un tagad koncentrēsies uz Donbasa "atbrīvošanu". Tikmēr Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba kopsavilkumā minēts, ka Ukrainas Kijivas un Černihivas apgabalos it kā notiekošā Krievijas karaspēka atvilkšana patiesībā varētu būt karaspēka pārgrupēšana un rotācija.

Rajevs, komentējot minēto, aģentūrai LETA teica, ka esot jau aptuveni mēnesi uzsvēris, ka krievu galvenais uzbrukuma mērķis sākotnējā fāzē būs Doņecka un Luhanska.

Viņš uzsvēra, ka patlaban Ukrainā nav noslēgts pamiers un karadarbības pārtraukšana, tāpēc Šoigu paziņojums ir politiskais manevrs, jo Krievijas operācijas pie Kijivas apstājušās jau aptuveni divas nedēļas, notiekot vien lokāliem uzbrukumiem.

Tagad krieviem pienācis laiks pārgrupēt savus spēkus un atvilkt elpu, un viņi ir atraduši politisku iemeslu, kā šo attaisnot, skaidroja eksperts. Viņaprāt, patlaban krievi novirza savus spēkus Luhanskas un Doņeckas virzienā, lai aplenktu šajā reģionā esošos ukraiņu spēkus, un acīmredzami viņi vēlas šo grupējumu iznīcināt.

Krievija beidzot sapratusi, ka ar maziem spēkiem to izdarīt nevarēs, tāpēc koncentrē savu karaspēku, lai dotu izšķirošu triecienu šajā rajonā, sacīja Rajevs.

Tāpat joprojām saglabājas krievu iecere ieņemt ielenkto Mariupoli, taču šai pilsētai šajā gadījumā ir sekundāra loma. Tagad paliek tikai jautājums cik ilgi šīs pilsētas aizstāvji varēs noturēties, atzīmēja atvaļinātais pulkvedis.

"Ir redzams, ka ukraiņu spēki palīdzēt šajā pilsētā savējiem nevar, kas nozīmē, ka arī krievi, iespējams, tagad nesteigsies un uzbruks tik aktīvi, lai nepārpūlētos un lieki netērētu resursus. Tajā pašā laikā krievi vienlaicīgi spiedīs līdz galam, jo viņi nolēmuši šo pilsētu ieņemt un iznīcināt visus aizsargus," norādīja Rajevs.

Patlaban esot grūti prognozēt, vai ukraiņiem izdosies izturēt aplenkumu. Vēsture liecinot, ka aplenkumā esošas pilsētas aizstāvējušās mēnešiem, tāpēc paliek atklāts jautājums, cik daudz resursu sakrāti pirms Mariupoles aplenkuma.

Eksperta vērtējumā, ukraiņiem patlaban nav pietiekamu spēku, lai palīdzētu savējiem Donbasa reģionā izvairīties no iespējamā aplenkuma. Ukraiņu spēki labi varot darboties pašreizējās pozīcijās, taču, tiklīdz tie pamet savas pozīcijas, "ieslēdzas cita vide", kurā ukraiņi ir daudz ievainojamāki no krievu raķešu sistēmām un aviācijas triecieniem.

Patlaban ir grūti prognozēt, kāda būs tālākā situācijas attīstība ar karu kopumā, jo, lai arī parādās zināma attīstība politiskajās sarunās, Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim lielas atkāpšanas iespējas nav, jo cilvēki nav gatavi akceptēt piekāpšanos un turpinās cīnīties, skaidroja Rajevs.

Atgādinot kara teorētiķa Karla fon Klauzevica pausto, ka karadarbība ir politikas turpināšana, tikai ar citiem līdzekļiem, eksperts vērsa uzmanību, ka, ja politiķi pieņems lēmumu un būs apmierināti, tad karadarbība var apstāties.

Kā ziņots, Krievijas armija Ukrainā iebruka 24.februārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu