Dzīvnieku tiesību aizsardzības biedrība aicina glābt lāci Gulbenes novadā no cilvēku neadekvātas rīcības

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lācis. Attēls ilustratīvs.
Lācis. Attēls ilustratīvs. Foto: Shutterstock

Dzīvnieku tiesību aizsardzības biedrība aicina glābt lāci Gulbenes novadā, informēja dzīvnieku tiesību aizsardzības biedrības "Animal Rights Association B.&T." pārstāve Jeļena Rumjanceva.

Pagājušā gada rudenī Latvijā Valkas pusē tika veikta unikālā divu lācēnu glābšanas operācija, kuri, visticamāk, bijuši cilvēku pieradināti un palaisti savvaļā. Tika prognozēts, ka pēc ziemas miega lācēnu uzvedība varētu būt mainījusies un viņi turpinās dzīvot savvaļnieku dzīvi. Tomēr vienam no lāčiem pēc ziemošanas perioda uzvedības paradumi līdz galam nav mainījušies. Kopš 26.marta šis lācis ir manīts Gulbenes pusē pie autoceļa. Turklāt lācis turpina ciest no ļaunprātīgas cilvēku darbības - dzīvnieks ticis speciāli piebarots.

Rumjanceva konstatēja, ka izveidojusies situācija, ka pašlaik lācis ir jāaizsargā no cilvēku uzbāzības, neapzinīgas un neadekvātas rīcības.

Viņa zinot par gadījumiem, ka ģimenes ar maziem bērniem dodas meklēt šo plēsēju, pievilina ar cienastu, lai nofotografētos.

"Mēs lūdzam Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) un Dabas aizsardzības pārvaldi (DAP) nekavējoties veikt pasākumus, lai nodrošinātu konkrētā lāča dzīvības saglabāšanu un cilvēku drošību. Līdz brīdim kamēr DAP radīs iespēju šī lāča pārvietošanai uz citu, attālāku meža teritoriju Latvijā, vai uz kādu no citas valsts dabas parkiem," aicina Rumjanceva.

Vairākas nevalstiskās organizācijas esot gatavas vērsties pie VARAM un DAP ar lūgumu nekavējoties rast humānu risinājumu pagājušā gada rudenī izšķirtajiem diviem pusaugu lāčiem, piebilda Rumjanceva.

Biedrības pārstāve atgādināja, ka lācis Latvijas teritorijā ir aizsargājamo dzīvnieku sarakstā. Saskaņā ar Sugu un biotopu aizsardzības likumu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un tās padotībā esošās iestādes nodrošina īpaši aizsargājamo sugu un biotopu aizsardzības uzraudzību, kā arī veicina izglītošanu un informācijas pieejamību par nepieciešamību aizsargāt savvaļas faunu un floru, saglabāt biotopus, sugas un to dzīvotnes.

Dzīvnieku aizsardzības biedrība uzskata, ka DAP kā atbildīgajai institūcijai, modelējot situāciju, bija jāparedz šo dzīvnieku iespējamā pārvietošanās konkrētajā teritorijā pēc ziemošanas. Attiecīgi lāču ziemošanas laikā esot bijušas "visas iespējas veikt savu tiešo pienākumu - savlaicīgi sagatavot sabiedrību un izglītot cilvēkus gan jautājumā par konkrēto sugas indivīdu iespējamo uzvedību pavasarī, gan kopumā par lāču uzvedību dabā, tiem pārvietojoties Latvijas teritorijā".

Biedrība "Animal Rights Association B.&T." uzskata, ka atbildīgā valsts institūcija par sabiedrības izglītošanu sugu aizsardzības jautājumos, savu darbu atbilstošā veidā neesot paveikusi, un pašlaik situācijā, kad cilvēku bezatbildības, apzinātas ļaunprātības vai neinformētības rezultātā, ir cietis konkrētais dzīvnieks, taču cilvēkam tas nav uzbrucis, ir vietā plānot nevis radikālas rīcības pret ietekmēto dzīvnieku, bet nekavējoši veikt teritorijas norobežošanas pasākumus no cilvēku apmeklējumiem, konsultējoties ar pieredzējušiem ārvalstu kolēģiem un īstenot citu valstu aprobētas labās prakses.

Aktīvistu ieskatā, DAP pienākums ir saglabāt šo lāci Latvijas dabas vidē, palīdzot dzīvniekam asimilēties savvaļā. Taču šī uzdevuma veikšanai nepieciešams sabiedrības atbalsts, izpratne un informētība par lāča kā aizsargājama savvaļas dzīvnieka vērtību un līdzāspastāvēšanu ar cilvēku noteiktā teritorijā.

TVNET jau vēstīja, ka DAP šomēnes vairākas reizes ir informējusi iedzīvotājus par rīcību, satiekot lāci, kā arī aicināja nebarot savvaļas dzīvniekus un raudzīties, lai mājsaimniecība ir tā sakārtota, ka tos nepievilinātu meklēt barību pie cilvēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu