"AerCap" iesniedz 3,5 miljardu dolāru apdrošināšanas prasību par Krievijā iestrēgušajām lidmašīnām

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
AerCap
AerCap Foto: Reuters/ScanPix

Pasaulē vadošais lidmašīnu iznomātājs "AerCap" iesniedzis apdrošināšanas prasību 3,5 miljardu ASV dolāru apmērā par vairāk nekā 100 lidmašīnām, kas iestrēgušas Krievijā pēc tās iebrukuma Ukrainā.

Dublinā bāzētās "AerCap" ekspozīcija Krievijas tirgū, kad Eiropas Savienības sankcijas lika pārtraukt Krievijas nomas līgumus, veidoja 5% no kompānijas flotes vērtības.

Iznomātājiem bija jāpārtrauc pašreizējie lidmašīnu nomas līgumi Krievijā saskaņā ar Eiropas Savienības noteiktajām sankcijām līdz 28.martam. "AerCap" bija 135 lidmašīnas un 14 dzinēji, kas iznomāti Krievijai, bet tas ir atguvis 22 lidmašīnas un trīs dzinējus, teikts gada ceturtā ceturkšņa finanšu rezultātos.

Paredzams, ka apdrošināšanas atlīdzība būs ne tikai lielākā starp iznomātājiem, kas meklē kompensāciju par simtiem lidmašīnu, kuru kopējā vērtība ir līdz 10 miljardiem ASV dolāru, bet arī viena no lielākajām jebkad iesniegtajām prasībām.

"Pagājušajā nedēļā mēs iesniedzām apdrošināšanas atlīdzības prasību par aptuveni 3,5 miljardiem ASV dolāru attiecībā uz mūsu lidmašīnām un dzinējiem, kas palikuši Krievijā," pēc finanšu rezultātu publicēšanas par 2021. gada pēdējiem trim mēnešiem investoriem sacīja "AirCap" finanšu direktors Pīters Juhass.

Viņš gan atzina, ka kompānija sagaida, ka prasības tiks apstrīdētas.

Analītiķi ir teikuši, ka potenciālo zaudējumu bezprecedenta raksturs un apmērs, iespējams, nozīmēs vairākus gadus ilgus strīdus starp līzinga devējiem un apdrošinātājiem, pirms tiks pieņemti jebkādi lēmumi par izmaksām.

"AerCap" ir arī paziņojis, ka uzņēmums varētu reģistrēt vērtības samazināšanos sava finanšu gada pirmajā ceturksnī, taču vēl nav noteikts, cik liels tā varētu būt. Juhass lēsa, ka "AerCap" neto Krievijas ekspozīcija ir aptuveni 2,5 miljardi ASV dolāru.

"AerCap" šobrīd ir lielākais lidmašīnu iznomātājs pasaulē. Decembra beigās tā bilancē bija kopā 3701 lidaparāts, dzinējs un helikopters.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu