Līdz šim sākti 14 kriminālprocesi saistībā ar atbalstu Krievijas agresijai pret Ukrainu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Kopš Krievijas bruņotie spēki iebrukuma Ukrainā, Latvijas Valsts drošības dienests (VDD) kopumā sācis 14 kriminālprocesus saistībā ar darbībām, ar kurām pausts atbalsts Krievijas agresijai pret Ukrainu un tās iedzīvotājiem.

Minētajos 14 kriminālprocesos patlaban astoņām personām ir piemērots aizdomās turētā statuss, savukārt vienai personai - personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss.

Trīs aizdomās turētajām personām kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums. LETA jau rakstīja, ka apcietinātie ir "garīgās attīstības un dziedniecības centra" "DVS Urantija" pārstāvis Aivis Vasiļevskis, sociālā tīkla "Facebook" tematiskās grupas "Kriminālā Latvija" krievu valodā izveidotājs un administrators Jurijs Mihailovs un blogeris Kirils Fjodorovs.

Pieci kriminālprocesi sākti saskaņā ar diviem Krimināllikuma pantiem, proti, gan par Krievijas bruņoto spēku Ukrainā īstenoto kara noziegumu attaisnošanu un slavināšanu, gan darbībām, kas vērstas uz nacionālā un etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu.

Vēl piecus kriminālprocesus VDD sācis par darbībām, kas vērstas uz nacionālā un etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu, savukārt vēl četri par Krievijas bruņoto spēku Ukrainā īstenoto kara noziegumu attaisnošanu un slavināšanu.

Pēdējās no trīs lietām ierosinātas šonedēļ. Šie kriminālprocesi sākti saistībā ar Krievijas agresijas pret Ukrainu publisku attaisnošanu un slavināšanu, kā arī darbībām, kas vērstas uz naida izraisīšanu pret Ukrainas valstspiederīgajiem.

Viens no kriminālprocesiem sākts pēc abu minēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm, proti, par Krievijas bruņoto spēku Ukrainā īstenoto kara noziegumu attaisnošanu un slavināšanu, kā arī darbībām, kas vērstas uz nacionālā un etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu.

Otrs kriminālprocess uzsākts par Krievijas bruņoto spēku Ukrainā īstenoto kara noziegumu attaisnošanu un slavināšanu, savukārt trešais - par darbībām, kas vērstas uz nacionālā un etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu.

Šie trīs kriminālprocesi sākti, dienestam reaģējot uz interneta vidē publicētu saturu, kurā attaisnots un slavināts Krievijas bruņoto spēku iebrukums Ukrainā vai apzināti provocēts naidīgs noskaņojums pret ukraiņiem, kā arī latviešiem.

Vienlaikus VDD turpina vairāku citu gadījumu izvērtēšanu.

24.februāra agrā rītā Krievijas prezidents Vladimirs Putins deva rīkojumu sākt iebrukumu Ukrainā. Sākotnēji tika bombardēti militārie objekti, bet vēlāk sākās arī uzbrukumi apdzīvotām vietām un civilajai infrastruktūrai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu